Euro po hlasování v Británii prudce klesá, k dolaru ztrácí 4 procenta

Jednotná evropská měna euro dnes na devizových trzích prudce oslabuje, k dolaru odepisuje asi čtyři procenta a sestoupila pod hranici 1,1 USD. Dostala se tak nejníže od letošního března. Měna tím reaguje na referendum v Británii, které těsně před sečtením všech hlasů ukazuje na vítězství takzvaného brexitu, tedy vystoupení Británie z Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euro, prasátko, peníze

euro, prasátko, peníze | Foto: licence Creative Commons Atribution-NonCommecial-NoDerivs 2.0 Generic, Images Money

„Na trzích vládne po středečních optimistických pohybech panika. Lidé prodávají libru a vše, co je s ní spojeno,“ uvedl analytik Ajako Sera ze společnosti Sumitomo Mitsui Trust Bank.

Libra zažívá perné chvíle, vůči dolaru krátce před 08:00 SELČ odepisovala přes sedm procent na zhruba 1,3495 USD. Spadla tak nejníže od roku 1985.

ONLINE: Britové se rozhodli pro vystoupení z EU, pro brexit hlasovalo 51,9 procent lidí

Číst článek

Jen díky tomu se euro k libře nepropadá, naopak vykazuje růst o 4,5 procenta na 81,35 pence. Předtím byl pokles ještě výraznější a libra byla nejníže za více než dva roky.

Britští voliči se ve čtvrtečním referendu podle průběžného sčítání hlasů vyslovili pro vystoupení z Evropské unie. Na světových finančních trzích už měsíce panují obavy z dopadů, jaké tento krok bude mít na stabilitu Evropy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme