Euroskupina se dohodla na podmínkách další pomoci Řecku, může jít až o 2,3 bilionu korun

Ministři financí eurozóny se dnes na mimořádné schůzce v Bruselu shodli na podmínkách nové mnohamiliardové pomoci zadluženému Řecku. Podle zahraničních agentur to dnes večer po jednání euroskupiny potvrdila Evropská komise. Už ráno příslušnou dohodu s mezinárodními věřiteli schválil řecký parlament.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda euroskupiny a nizozemský ministr financí Jeroen Dijsselbloem si na jednání v Bruselu podává ruku s řeckým ministrem financí Euklidem Tsakalotosem

Předseda euroskupiny a nizozemský ministr financí Jeroen Dijsselbloem si na jednání v Bruselu podává ruku s řeckým ministrem financí Euklidem Tsakalotosem | Zdroj: Reuters

Jde už o třetí záchranný program, měl by být ve výši až 86 miliard eur (2,3 bilionu Kč). Pro jeho schválení byla nutná podpora ministrů financí všech 19 zemí sdílejících euro.

Ministři schválili dohodu, kterou předtím vyjednali experti. Předpokládá, že nové úvěry budou zadluženému Řecku poskytnuty za podmínky dalekosáhlých reforem a úspor. Týká se to například zvyšování daní nebo změn důchodového systému.

Dohodu nyní musí schválit ještě několik národních parlamentů v EU. Nejostřejší debata se očekává v Německu, kde by poslanci mohli záležitost projednat v úterý. Odmítnutí ve Spolkovém sněmu je však podle agentury DPA považováno za krajně nepravděpodobné.

Řecký parlament schválil další záchranný balík. Třetina Syrizy ho nepodpořila

Číst článek

Podle AFP bude v první tranši Řecku posláno 26 miliard eur. Atény přitom část peněz potřebují už příští týden ve čtvrtek, kdy musí splatit další půjčku Evropské centrální bance. Splátka činí včetně úroků 3,4 miliardy eur. Podle AFP nebude nutné Aténám kvůli ní poskytnout zvláštní překlenovací úvěr.

Přislíbených 86 miliard eur Řecko postupně dostane během následujících tří let.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme