Evropa by po dnešku měla znát stav svých bank

Evropa čeká na zveřejnění zátěžových testů 91 hlavních bankovních domů v Evropské unii. Testy mají ukázat, jestli jsou banky zdravé nebo potřebují další peníze. Ačkoli Výbor evropských bankovních dohledů čeká se zveřejněním zprávy až na večerní uzavření burz, u některých bank se už o jejich stabilitě nepochybuje. Jiné jsou naopak ve velké nejistotě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Banka Fortis

Banka Fortis | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Španělský list El País napsal, že zátěžovým testům nevyhověly některé španělské spořitelny. Spekuluje se o tom, že se počet bank, které selžou, bude pohybovat v intervalu od dvou do jedenácti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejohroženější jsou španělské banky, říká David Jurčík, který se ve společnosti Deloitte zaměřuje na korporátní riziko

Podle Davida Jurčíka, který se ve společnosti Deloitte zaměřuje na korporátní riziko, jsou nejcitlivější právě středně velké španělské banky. „Tyto banky se intenzivně angažovaly v investicích do nemovitostí a zaznamenaly hodně velké ztráty. Právě recese má na ceny nemovitostí velký vliv,“ řekl Jurčík.

Většina evropských bank by ale měla testy zdárně projít. Má to ukázat, že jsou kapitálově silné a dokáží odolat případným dalším otřesům na finančních trzích, aniž by opět potřebovaly pomoc ze státních rozpočtů.

Většina evropských bank by měla testy zdárně projít. Má to ukázat, že jsou kapitálově silné a dokáží odolat případným dalším otřesům na finančních trzích, aniž by opět potřebovaly pomoc ze státních rozpočtů.

Zdravé by například měly být podle belgického listu De Tijd banky Dexia a KBC, která je také mateřskou společností Československé obchodní banky.

Přehrát

00:00 / 00:00

O testech evropských bank mluvil Ondřej Houska ze zahraniční redakce Radiožurnálu

Týdeník European voice naopak píše o nejistém osudu německé banky Hypo Real Estate a některých německých regionálních bank.

Německé banky jsou považovány za jedno z nejslabších míst celého finančního sektoru. Ze čtrnácti testovaných ale zatím podle neoficiálních informací neprošla pouze banka HRE, která je jedním z největších držitelů státních dluhopisů Řecka, Španělska či Portugalska.

V současnosti je zcela ve vlastnictví německého státu, od kterého už dostala finanční injekci necelých osmi miliard eur. Německá kancléřka Merkelová tento týden na tiskové konferenci odmítla, že by podmínky testu byly příliš mírné, jak bude německá vláda postupovat po zveřejnění testu neprozradila. Podle německých analytiků ale berlínská vláda nenechá HRE padnout.

S oznámením výsledků testů vyčkává Unie až na uzavření finančních trhů, aby na případné špatné zprávy nestihly burzy zareagovat.

Věrohodnost testů

Testy mají především ukázat, jestli jsou banky zdravé nebo potřebují další peníze. Podle docenta Lubomíra Lízala z ústavu CERGE při Univerzitě Karlově zkoumají výdrž banky v případě příchodu nějakého nečekaného scénáře.

„Regulátor má několik scénářů vývoje ekonomiky, od optimistického až po velmi pesimistický a dívá se, jakým způsobem se vyvíjí portfolio bank v okamžiku, kdy krize pokračuje a dívá, se zda to portfolio budou klienti bank schopni splácet,“ uvedl Lízal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ranního interview Radiožurnálu byl docent Lubomír Lízal z ústav CERGE při Univerzitě Karlově a Akademii věd

Spekuluje se ovšem o věrohodnosti testů. Nejsou dělány jednotně, každý stát si může udělat jiný. Evropa se prý navíc bojí otestovat variantu státního bankrotu Řecka a přitom evropské banky Řekům půjčily miliardy eur, o které by mohly přijít.

„Záleží na tom, jak regulátor test nastaví. Když si řekneme, že řecké dluhopisy jsou naprosto v pořádku, tak v té chvíli banka, která tyto dluhopisy má, se může dostat do problémů, ale ten test to neodhalí,“ potvrdil Lízal.

Pokud banka v testu propadne, nestane se nic. Je to pouze signál, že může nastat problém, pokud bude ekonomická situace hodně nepříznivá.

„Největší nebezpečí ale je, že se od banky v případě nepříznivého testu mohou odvrátit zákazníci. Pak ta banka skutečně může mít problém. Je to takové to proroctví, které se samo naplňuje,“ dodal Lízal.

Naše banky musí ohlídat ČNB

České banky jsou vlastněny zahraničními bankovními domy. Pokud tyhle velké banky testem neprojdou, pak bude záležet na postoji naší centrální banky.

„Musí dohlížet, jak se mají vůči našim bankám chovají. Jestli náhodou nechtějí převést aktiva z české dcery do nemocné matky,“ vysvětlil docent Lízal.

Pavel Novák, Igor Maňour, Klára Stejskalová, Tomáš Pavlíček, Ondřej Houska, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme