Evropská komise podpoří investice novým fondem. Analytici jsou k němu skeptičtí

Jednadvacet miliard korun chce Evropská komise vložit do nového fondu na podporu investic. To je téměř 580 miliard korun. Plán dnes představil šéf komise Jean-Claude Juncker. Peníze ve fondu mají sloužit jako záruky pro soukromé investory, kteří by tak s pomocí unie mohli začít financovat velké strategické projekty. Například v energetice nebo v mezinárodní dopravě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaké jsou perspektivy eura?

Jaké jsou perspektivy eura? | Foto: European Commission Audiovisual service

Idea investičního fondu počítá se 16 miliardami unijních prostředků a pěti miliardami od Evropské investiční banky.

Komise zároveň doufá, že fond přiláká strategické soukromé investory, takže by mohlo být k dispozici odhadem až 315 miliard eur.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pomůže nový fond na podporu investic rozhýbat evropskou ekonomiku? Zjišťovala Jitka Hanžlová

Snaha komise rozhýbat ekonomiku v situaci, kdy mnohé vlády jsou příliš zadlužené, měnová politika ztrácí svou účinnost a hospodářský růst zpomaluje, je pochopitelná. Myslí si to hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek:

„Nicméně otázkou je, zda se podaří přitáhnout nějaký soukromý kapitál. Přece jenom jsou teď evropští investoři relativně opatrní a je potřeba si uvědomit, že nejde o zbrusu nové peníze, ale pouze o přesun evropských peněz z jiných, už existujících fondů.“

Menší zájem investorů vidí jako určité riziko také analytik České spořitelny Luboš Mokráš.

„Evropská komise určí projekty, do kterých by soukromý kapitál měl investovat. U nich je často otázkou jejich výsostnost, což je z hlediska soukromého kapitálu klíčově důležitý prvek,“ říká.

Efekt je nejistý, míní analytici

Takže i se sníženým rizikem díky zárukám fondu mohou být vybrané projekty málo atraktivní a investory nepřilákají. Hlavní ekonom J&T banky Petr Sklenář si proto myslí, že efekt fondu bude minimální. I kvůli tomu, že fond nebude mít příliš nových peněz.

„Ten fond nemá mít za cíl investovat nebo dotovat, ale spíše jen poskytovat garance a zajištění pro soukromé investice. Konečný efekt je hodně nejistý. Koně lze k vodě přivést, ale napít sem musí sám,“ připomíná známé rčení.

Vladimír Pikora z Next Finance neočekává žádný výrazný přínos fondu. Jde podle něj spíše o přání úředníků. Zejména když se má investovat do dopravy a energetiky.

„Nejsou to žádné novinky, to není nic, co by v budoucnosti mělo představovat nějaký zásadní hospodářský růst. Domnívám se, že budoucnost patří úplně novým technologiím, které zde dosud nebyly. Třeba 3D tisku,“ nastiňuje.

Proto se také Pikorovi nelíbí, že peníze do investičního evropského fondu budou přesunuty také z programů, které měly podporovat vědu a výzkum. Tam by byly podle něj pro další růst evropské ekonomiky a její konkurenceschopnost užitečnější.

Na druhé straně princip fondu by neměl zvyšovat zadlužení Evropy.

Jitka Hanžlová, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme