Evropská komise zatím Babišovi nepovolí změnit výběr DPH, nejdřív udělá analýzu

Evropská komise zatím ministru financí Andreji Babišovi (ANO) neumožní změnit systém výběru daně z přidané hodnoty. Babiš chce v ČR zavést přenesení daňové povinnosti (tzv. reverse charge). DPH by pak platil odběratel služeb, a ne ten, kdo je poskytuje. Komise dnes místo toho oznámí, že nejdřív vypracuje analýzu, která má ukázat, jestli má takový systém smysl. Českému rozhlasu to řekly tři dobře informované zdroje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

I to je ale výrazný posun v názoru komise, která původně český požadavek striktně odmítala. Babiš ale chtěl, aby mu EK vyhověla už dnes.

Ministr Andrej Babiš přenesení daňové povinnosti na odběratele služeb označuje vedle elektronické evidence tržeb a kontrolních hlášení za hlavní nástroj v boji proti daňovým únikům při placení DPH.

„Česká republika na únicích ztrácí 3 miliardy eur (81,2 miliardy korun) ročně, což je výše našeho deficitu. Proto nechápu, že Evropská komise v minulosti tomuto problému nevěnovala dostatečnou pozornost,“ uvedl Babiš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr financí Andrej Babiš zatím nemůže změnit výběr DPH. Jak zjistil ČRo, Evropská komise nejdřív udělá analýzu. Podrobnosti má Ondřej Houska

Ministerstvo financí proto žádá o možnost zavést změnu pro všechny služby v hodnotě nad 10 tisíc eur, tedy nad zhruba 270 tisíc korun. K tomu je nutné, aby Evropská komise připravila návrh na výjimku pro Česko ze stávající legislativy o DPH. Návrh komise by následně musely jednomyslně schválit členské země Evropské unie.

Podle zdrojů Českého rozhlasu měla dnes komise Babišův požadavek původně rovnou zamítnout. Česku se ale podařilo její dnešní dokument k DPH změnit tak, aby EK přistoupila aspoň na vypracování analýzy ohledně dopadů případného přenesení daňové povinnosti.

Komise je jinak ke smyslu přenesení daňové povinnosti dlouhodobě velmi skeptická. Podle ní by to mohlo narušit jednotný evropský trh, podvody s DPH by se pak podle komise přelily do jiných zemí nebo do jiných sektorů ekonomiky.

Kvůli tomu EK už loni v říjnu zamítla českou žádost o výjimku ze stávajících pravidel. Nyní proto Česko komisi žádá, aby přišla s návrhem povolit mu spustit pilotní program k všeobecnému zavedení přenesení daňové povinnosti.

EK zatím Česku nepovolí změnu výběru DPH. Jsme však ve hře, podtrhuje Babiš

Číst článek

Další zdroj Českému rozhlasu řekl, že vypracování analýzy bude Evropské komisi nejspíš trvat několik měsíců. Pokud by dala Babišovi nakonec za pravdu a návrh, který by Česku zavedení přenesení daňové povinnosti umožňoval, následně skutečně předložila, členské země Evropské unie by o něm hlasovaly nejspíš někdy na konci tohoto nebo na začátku příštího roku.

K přijetí je nutná jednomyslnost, přičemž Francie, Belgie a další státy mechanismus přenesení daňové povinnosti dlouhodobě odmítají.

Podle zdrojů Českého rozhlasu by ale případné kladné stanovisko komise zvýšilo pravděpodobnost, že by země unie Česko nakonec podpořily. V to doufá i česká eurokomisařka Věra Jourová z hnutí ANO, která podle svých slov podporuje „všechny návrhy, které by mohly omezit daňové úniky.“

Ondřej Houska, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme