Evropská komise zřejmě přehlížela problémy s měřením emisí u aut

O falšování měření emisí se v evropských institucí zřejmě vědělo, ale neřešilo se to. Vyplývá to z dosavadního vyšetřování speciální komise Evropského parlamentu, kterou europoslanci zřídili po vypuknutí skandálu s automobilkou Volkswagen.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Zdroj: Reuters

Speciální komise už půl roku vyslýchá bývalé komisaře, zástupce automobilek nebo i samotné členské státy. Podle členky vyšetřovacího výboru europoslankyně Kateřiny Konečné (KSČM) se snaží přijít na to, proč podvádění s měřením emisí vyšlo najevo tak pozdě.

„Jak je to možné, že poměrně dlouhou dobu je evidentní, že řada lidí v Evropské komisi tušilo, že něco takového existuje. Nikdo s tím přitom nic nedělal. A také jsou tu důkazy z odborných center, které říkají, že k něčemu takovému dochází a nikdo se jimi nezabýval,“ diví se Konečná.

Přehrát

00:00 / 00:00

O falšování měření emisí Evropská komise věděla, ale neřešila to. O vyšetřování hovoří Pavlína Nečásková

Vyšetřovací komise chce zajistit, aby se emise měřily v reálném provozu u aut, která se už používají. Plánuje také v budoucnosti zvýšit pravomoce Evropské komise, aby mohla měření emisí lépe hlídat. S celkovými výsledky šetření chce přijít až na jaře příštího roku.

Pavlína Nečásková, Kristýna Konečná, Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme