Evropské banky by měly zátěžovými testy projít

Hlavní evropské banky projdou takzvanými zátěžovými testy, neboli stress testy. Ty mají zjistit, jak na tom bankovní domy skutečně jsou. Evropa se tak dozví, jestli jsou její banky zdravé nebo zda nebudou potřebovat další peníze. Celkově se očekává, že zátěžové testy dopadnou pro evropský bankovní sektor dobře. Údajně jedinou bankou, která v testech neuspěje, má být německá Hypobank.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská investiční banka

Evropská investiční banka | Foto: European Commission Audiovisual service

„S velkou mírou nadsázky lze říci, že je to typ ústavu, který si z tohoto hlediska může dovolit neprojít nebo mít větší míru doporučení, protože jeho problémy jsou hodně staré, pocházejí z roku 2008. Stát je stoprocentním vlastníkem, a tím pádem i určitým garantem Hypobanky,“ řekl analytik makléřské firmy BH Securities Petr Hlinomaz.

Z toho důvodu podle něj nemůže vnést na trhy příliš neklidu. Navíc je orientovaná v úzkém segmentu – hypotečním bankovnictví.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zátěžových testech evropských bank na Rádiu Česko.mp3

Průběh zátěžových testů

Zjednodušeně řečeno, průběh zátěžového testu je následující: Dohlížející orgán na daném trhu, například centrální banka, simuluje určitou situaci pro konkrétní banku, například pokles hospodářství o jedno procento. Z toho by pro banku vyplynulo, že by se jí zhoršila splatnost úvěrů – podniky a lidé by nebyli schopni splácet půjčky. To by se samozřejmě projevilo na jejím zdraví. Regulátor pak vyvodí závěr, zda by banka takovou situaci přežila, nebo by potřebovala navýšit kapitál.

Zátěžové testy jsou běžné, obvykle se v bankách provádějí průběžně. Jediný rozdíl je ten, že evropské stress testy měly být tajné, neměly být zveřejněny jejich výsledky.

Nyní se tvrdí, že když pustíme na evropské banky světlo, tak získají zpět důvěru na trzích, což však záleží na tom, zda zátěžové testy budou důvěryhodné. To, že se výsledky testů zveřejní, rozhodli evropští lídři teprve na svém summitu v polovině června. Do té doby se počítalo s tím, že výsledky budou tajné.

Loni na jaře proběhly zátěžové testy ve Spojených státech amerických. Výsledky ukázaly, že Citigroup a Bank of America potřebují dodatečný kapitál. Obě ho pak získaly na trzích. Testy obecně posílily důvěru v americký bankovní sektor.

Během finanční krize už řada států do svých bank nalila desítky miliard eur z peněz daňových poplatníků. Krize ve finančním sektoru se pak přenesla do běžné ekonomiky, tedy i na zaměstnance nebo podnikatele.

Ondřej Houska, Václav Sochor, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme