Francie i Belgie sčítají ekonomické dopady atentátů, utrpí hlavě turismus a služby

Teroristické útoky v Paříži z 13. listopadu a bezpečnostní opatření v Bruselu mají ekonomický dopad hlavně na turismus a služby, které jsou s ním spojené. Například v belgické metropoli jsou i přes uvolnění bezpečnostních opatření stále uzavřené galerie, muzea a další turistické atrakce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kavárny v Bruselu zůstaly kvůli hrozícím teroristickým útokům prázdné

Kavárny v Bruselu zůstaly kvůli hrozícím teroristickým útokům prázdné | Zdroj: Reuters

Kvůli teroristickým útokům klesl například zájem o letecké linky do Paříže. Počet nově rezervovaných letů v týdnu po atentátech spadl o více než čtvrtinu. Podle analytické společnosti ForwardKeys se zvýšil také počet zrušených rezervací, oproti loňsku více než o pětinu.

V Bruselu se dnes po dvou dnech otevřely školy a poprvé od pátku se rozjela i část metra. Stále ale platí nejvyšší stupeň pohotovosti.

Podle bruselské federace hoteliérů a restauratérů budou mít zařízení nemalé ztráty. Klienti hotelů, především z řad firem, už zrušili rezervace. Většinu z nich ale zároveň přesunuli na nejbližší termín.

Jak dodali zástupci federace, které cituje deník E15, udržení pořádku a bezpečnosti je teď daleko důležitější než hospodářský život. Přesná čísla ztrát federace uvádět nechce. Zároveň už ale začala vyjednávat s vládou o možných úlevách, třeba na daních nebo sociálním pojištění.

Změnil se i zájem českých turistů o cestování. Například podle serveru dovolena.cz bezprostředně po útocích spadl počet nově prodaných zájezdů o deset procent, do Paříže dokonce o 70 procent.

A týká se to nejen cest do západní Evropy. Zákazníci přestali kupovat takzvané first minute zájezdy na léto do Středomoří. Místo toho prý plánují dovolenou v Karibiku.

S turistickým ruchem souvisí i jazykové pobyty pro studenty. Ještě na jaře byl o ně mimořádný zájem, protože ministerstvo školství na ně kvůli hrozbě nedočerpání dotací výrazně přispívalo. Teď se ale rodiče bojí a nechtějí děti pustit, přestože míří většina pobytů do Velké Británie.

Ministerstvo proto snížilo podmínku počtu studentů, kteří se musí výjezdu zúčastnit z deseti na pět. Pokud by školy tuto podmínku nedodržely, musely by vracet dotaci, ze které často financují třeba školní pomůcky.

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme