Hesensko zažaluje automobilku Volkswagen za škody způsobené emisním skandálem

Německá spolková země Hesensko zažaluje automobilku Volkswagen o odškodné za újmu způsobenou emisním skandálem. Oznámil to hesenský ministr financí Thomas Schäfer. Dodal, že pokles ceny akcií Volkswagenu v důsledku skandálu připravil Hesensko o zhruba 3,9 milionu eur (přes 100 milionů korun).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volkswagen (ilustrační foto)

Volkswagen (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

„Kdo uloží své peníze do akcií, musí se umět smířit i se ztrátami. Není však přijatelné, když ztráty vzniknou tím, že akciová společnost poruší své oznamovací povinnosti. To udělal VW,“ uvedl Schäfer.

Podle zpravodajského serveru hessenschau.de investovalo Hesenko do akcií Volkswagenu část peněz z penzijního fondu pro státní zaměstnance.

Volkswagen loni v září přiznal, že po celém světě instaloval do zhruba 11 milionů naftových aut software, jenž umožňuje manipulovat s testy emisí. Aféra, která se týká také asi 1,2 milionu vozů české divize Škoda Auto, vedla k prudkému poklesu ceny akcií Volkswagenu. To přineslo investorům značné ztráty.

Automobilka již čelí řadě žalob, ve kterých investoři tvrdí, že je vedení Volkswagenu o podvodech kolem měření emisí včas neinformovalo. Takováto obvinění však Volkswagen odmítá.

První spolkovou zemí, která oznámila záměr podat na Volkswagen kvůli emisní aféře žalobu, se začátkem srpna stalo Bavorsko. To chce od automobilky získat až 700 milionů eur, o které v důsledku propadu ceny akcií VW přišel bavorský penzijní fond.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme