HN: Sporten je jediným zájemcem o koupi slavného slovinského výrobce lyží Elan

Slavná slovinská společnost Elan, která se do povědomí lidí dostala hlavně díky výrobě lyží, možná skončí pod křídly českého podniku Sporten z Nového Města na Moravě. V současnosti je jediným zájemcem o koupi slovinského podniku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hotové lyže v továrně

Hotové lyže v továrně | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Státní slovinská firma Elan je v dluzích. Peněžní závazky od ní kupuje výrobce lyží a snowboardů Sporten. Podle Hospodářských novin je teď jediným zájemcem o koupi celé firmy.

Vyjádření obou podniků se nepodařilo získat. List se ale odkazuje na komentář zaměstnance společnosti Genesia, která je poradcem Sportenu v tendru. Podle něj se dokončuje smluvní dokumentace nové závazné nabídky, kterou už firma podala začátkem dubna.

Zatím není jisté, že Sporten slovinský Elan skutečně ovládne. Důležité ale je, že se privatizace neúčastní americká Boba - výrobce dětských nosítek a ještě donedávna jeden ze zájemců. Kupní cena známa není.

Hospodářské noviny ale připomínají, že české firmě v cestě k té slovinské stojí překážka. Jeden z bývalých manažerů Elanu Uroš Korže dal svého bývalého zaměstnavatele k soudu kvůli nesplacenému dluhu okolo milionu eur.

Známá značka

Elan je v dluzích, které dosahují několik milionů eur, dlouhodobě. Slovinské firmě i Sportenu navíc klesá prodej. Obecně ale platí, že samotná značka tvoří v průměru až 50 procent hodnoty celé firmy. Je proto možné, že se dostane zpět na výsluní.

„Ta značka není ve světě neznámá. Jak jednou značku dostaneme do myslí lidí, do 'lidského hardwaru', tak už tam zůstává až do konce. Pak stačí jen nějakým způsobem ťuknout. To znamená reklamou, internetem nebo sportovními přenosy a jde znova do popředí,“ vysvětluje lektor komerčních studií na Vysoké škole ekonomické Jiří Mikeš.

Elan je známý ve světě profesionálního i amatérského lyžování. Proslavily ho, stejně jako jiné značky jako Fischer nebo Rossignol, individuální úspěchy závodníků.

V živých přenosech na lyžích od Elan exceloval třeba slalomář Ingemar Stenmark. Zmiňovaný Rossignol proslavil zase italský sjezdař Alberto Tomba.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme