I přes pozastavení platnosti sankcí vůči Rusku hledají Češi nové možnosti vývozu

Státy Evropské unie schválily zavedení nových sankcí vůči Rusku. Opatření ale po několik příštích dní nevstoupí v platnost a unie počká, jestli na Ukrajině vydrží příměří mezi vládou a proruskými separatisty. Na takovém postupu se v noci na dnešek v Bruselu dohodli velvyslanci členských zemí unie. I přesto čeští podnikatelé hledají nové možnosti vývozu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podzemní zásobník plynu

Podzemní zásobník plynu | Zdroj: Reuters

Česko a další země už dřív prosadily, aby se sankce téměř netýkaly vývozu strojů pro ruské nevojenské podniky.

Přesto čeští podnikatelé hledají nové možnosti vývozu. Do Turecka kvůli tomu letí delegace exportérů, kterou organizuje Hospodářská komora. Jejím cílem je dohodnout možné podmínky pro rozšíření nabídky vývozu i dovozu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání o schválení sankcí zeměmi EU vůči Rusku sledoval zpravodaj Ondřej Houska

„Dají se tam uplatnit technologie, které jsou u nás na velmi vysoké úrovni - energetika, strojírenství nebo těžební průmysl. Na druhé straně bychom mohli najít partnery pro dovoz. Mohli bychom tak udělat atraktivnější výměnu i pro turecké partnery,“ vysvětluje viceprezident Hospodářské komory Bořivoj Minář.

Státy Evropské unie čekají na to, co se bude dít na Ukrajině v dalších dnech.

Podle zdrojů Českého rozhlasu sám ukrajinský prezident Petro Porošenko vzkázal členským zemím unie, že až na některé incidenty příměří na Ukrajině skutečně platí.

Sankce mají omezit přístup velkých ruských ropných a jiných firem s většinovou státní účastí na finanční trhy. Týkat by se měly například společností Rosněfť, Transněfť a Gazprom Nefť. Opatření by měla také ještě více omezit vývoz některých technologií a zboží z unie do Ruska. Opět by měl být rozšířen seznam osob, kterým EU zmrazí majetek a zakáže cesty.
Zdroj: ČTK

Převládl názor "opatrnějších" států, které chtějí dát čas Rusku a proruským separatistům, aby prokázali, že příměří dodržují.

„Sankce můžeme buď posílit, nebo zmírnit, to závisí na vývoji přímo na Ukrajině,“ říká o taktice evropských zemí mluvčí Evropské komise Pia Hansenová.

Nejdůležitější sankce se týkají ruských ropných firem, kterým znemožňují financovat se na evropských trzích, což může mít na ruskou ekonomiku tvrdý dopad.

Nové sankce EU by mohly zasáhnout citlivé místo ruské ekonomiky, energetiku

Číst článek

Ondřej Houska, Pavla Lioliasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme