IKEA chce prodat část svých nákupních parků, cena se odhaduje na 900 milionů eur

Největší světový výrobce nábytku, švédská IKEA, by chtěl prodat některé své nákupní parky. Jak napsala agentura Bloomberg, Švédové zvažují prodej center v Německu, Česku i dalších evropských zemích. Jejich prodejní cena se odhaduje na 900 milionů eur (přes 24 miliard korun).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

IKEA (ilustrační foto)

IKEA (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

IKEA zvažuje prodej svých nákupních parků, kde pronajímá prostory jiným obchodníkům. V Česku jsou takové celkem tři – v Praze na Zličíně, v Brně a Ostravě.

Zatím není jasné, jestli by se prodej měl týkat všech těchto center nebo třeba jen jednoho z nich.

V celoevropském měřítku chtějí Švédové podle agentury Bloomberg prodat 27 těchto obchodních galerií. Jejich celková cena se odhaduje na 900 milionů eur. Částku ale mluvčí IKEy Josefin Thorellová nechtěla komentovat.

První prodejnu v Česku IKEA otevřela v roce 1991. Teď provozuje dva obchodní domy v Praze a po jednom v Brně a Ostravě

Prodej nákupních parků podle mluvčí souvisí s firemní strategií. IKEA si prý chce nechat jen ty nemovitosti, kde se daří spolupracovat s okolními nájemníky a vytvářet tak „inspirativní místa pro přátelská a rodinná setkání“.

Parky, ve kterých se tuto vizi nedaří naplnit, chtějí Švédové prodat a obchod to podle všeho bude velmi lukrativní. Agentura Bloomberg totiž připomíná, že evropská ekonomika roste a kupci v poslední době investují do evropských obchodů rekordní částky.

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme