Irsko poskytlo firmě Apple neoprávněné daňové výhody za 13 miliard eur, oznámila EK

Evropská komise dospěla k závěru, že Irsko přiznalo společnosti Apple nepřípustné daňové úlevy ve výši až 13 miliard eur. Podle pravidel EU pro státní podporu to je protiprávní, protože Apple díky tomu platil podstatně nižší daně než jiné podniky. Irsko nyní musí protiprávní podporu získat zpět. Apple i Irsko už oznámily, že rozhodnutí Komise napadnou u soudu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Firma Apple

Firma Apple | Foto: licence Creative Commons Attribution 2.0 Generic, Ben Miller

Firma Apple podle Evropské komise měla dlouhé roky nelegální dohodu s Irskem, kde má své evropské sídlo. Ta mu umožňovala platit jen zcela minimální daně.

„Komise při svém šetření dospěla k závěru, že Irsko udělilo nezákonné daňové výhody společnosti Apple, čímž jí umožnilo po mnoho let platit podstatně nižší daně než ostatní podniky,“ uvedla eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margreth Vestagerová.

Podle zjištění Evropské komise platila v Irsku firma Apple ze svých evropských zisků pouze efektivní daňovou sazbu, která se z jednoho procenta v roce 2003 snížila na do 0,005 procenta v roce 2014.

Irsko nyní musí podle Evropské komise vymáhat nezaplacené daně od společnosti Apple za roky 2003 až 2014 ve výši až 13 miliard eur (asi 351 miliard Kč). Částka se ještě může zvýšit o dlužné úroky.

Apple je americká firma a Spojené státy už rozhodnutí Komise ostře odmítly. Firma i Irsko už také oznámily, že rozhodnutí EK napadnou u soudu.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme