Libra po prohlášení Mayové klesá. K dolaru je nejníž za téměř 31 let, blíží se hodnotám po referendu

Britská měna na devizových trzích výrazně oslabuje a k dolaru sestoupila až na tříměsíční minimum. Dostala se tak do blízkosti nejnižších hodnot za 31 let. Libra tak reagovala na nedělní prohlášení britské premiérky Theresy Mayové, podle které Británie formálně zahájí proces odchodu z Evropské unie nejpozději do konce března příštího roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britská libra (ilustrační foto)

Britská libra (ilustrační foto) | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

Libra vůči dolaru oslabila až o 1,3 procenta na 1,2818 USD. Dostala se tak nejníže od začátku července a do blízkosti jednatřicetiletého minima 1,2796 USD, na které sestoupila v důsledku červnového referenda o vystoupení Británie z EU. Euro se vůči libře vyšplhalo až na 87,48 pence za euro, nejvýše od srpna 2013.

Mayová chce do března aktivovat článek 50 lisabonské smlouvy, čímž zahájí rozhovory o vystoupení z EU. Trvat budou minimálně dva roky. Britský ministr financí Philip Hammond varoval, že britská ekonomika bude během rozhovorů čelit otřesům a že ji zřejmě čeká několikaleté období nejistoty.

Dolarový index, který měří hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, mírně zpevňuje. Vliv na jeho růst mají zejména překvapivě příznivé údaje o zpracovatelském sektoru Spojených států. Kolem 18:30 SELČ vykazoval index nárůst o zhruba 0,3 procenta na 95,73 bodu.

Nedělní projev britské premiérky Theresy Mayové byl přednesen rázně a optimisticky | Foto: ČTK/AP

Mayová v neděli oznámila, že Británie aktivuje článek lisabonské smlouvy o vystoupení z EU do konce března příštího roku. Dodala, že brexit by neměl znamenat uzavření, ale naopak otevření země světu. Výsledkem má být „sebevědomá Británie, která se dívá za horizont Evropské unie“. O tom, že se něco podobného daří, podle Mayové svědčí obchodní přísliby zemí, jako jsou Jižní Korea, Čína, Kanada, Indie, Mexiko nebo Singapur.

ČTK, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme