Lídři zemí EU mají schválit fond, který by měl vytvořit více než milion pracovních míst

Lídři zemí Evropské unie by dnes měli dát souhlas k založení fondu, díky kterému by mělo vzniknout více než milion nových pracovních míst. Premiéři nebo prezidenti států osmadvacítky se návrh na vznik fondu chystají podpořit na svém summitu v Bruselu. Fond má během tří let v Evropě investovat 315 miliard eur, tedy víc než 8,5 bilionu korun. O peníze se bude ucházet i Česko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba dálnice D8 u Řehlovic na Ústecku

Stavba dálnice D8 u Řehlovic na Ústecku | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

Fond má podpořit stavbu nových dálnic, železnic nebo energetických sítí. Peníze mají investovat soukromé firmy, fond by je měl k investování pouze přilákat.

„Měl by zatraktivnit ty projekty, které v současné době nejsou z hlediska soukromých investic lákavé nebo rentabilní,“ řekl český velvyslanec při unii Martin Povejšil.

Evropský rozpočet a Evropská investiční banka se mají prostřednictvím nového fondu zaručit za část ztrát v případě neúspěchu konkrétního projektu.

Půjčka pro Ukrajinu

Lídři členských zemí Evropské unie by se měli dohodnout i na další půjčce pro Ukrajinu. Výměnou za pomoc ale po ní budou požadovat splnění jasně daných podmínek. Ukrajina půjčky nutně potřebuje kvůli své vážné ekonomické situaci.

„Jak všichni víme a vidíme, ekonomická situace není dobrá. Ani její vyhlídky v tuto chvíli nejsou dobré,“ upozornil Povejšil.

Ukrajina prý potřebuje dalších 15 miliard dolarů, tedy přes 330 miliard korun, a to kvůli dopadům války s proruskými rebely. Ukrajinská ekonomika navíc může doplatit i na současný propad ruského rublu.

Výměnou za půjčky bude unie po Ukrajině požadovat boj s korupcí nebo reformu státní správy.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme