Mezinárodní věřitelé oznámí Řecku podmínky pro další půjčku

Mezinárodní věřitelé dnes Řecku nejspíš oznámí, za jakých podmínek mu jsou ochotni poslat další část už dřív slíbené záchranné půjčky. Zástupci eurozóny se podle zpráv světových médií dohodli s Mezinárodním měnovým fondem na předložení společných podmínek. Řecko by s nimi prý mělo vyslovit souhlas do pátku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euromince

euromince | Foto: Evropská komise

Eurozóna a Mezinárodní měnový fond prý budou trvat na tom, že Řecko musí v příštích letech udržovat vysoké přebytky státního rozpočtu bez započtení splátek úroků ze starých dluhů.

Nová řecká vláda požadovala výrazné snížení plánovaných přebytků. Zároveň se stavěla i proti dalšímu snižování nákladů na důchodový systém nebo zvyšování daně z přidané hodnoty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Řecko a eurozóna mají na dohodu o další půjčce už jen pár dní. Mluvil o tom bruselský zpravodaj ČRo Ondřej Houska

Řecko potřebuje půjčku co nejdřív, protože musí tento měsíc splatit staré dluhy v přepočtu za víc než 40 miliard korun, přičemž první splátka bude už v pátek.

Řecký premiér Tsipras bude večer o podmínkách půjčky jednat v Bruselu na krizové schůzce s věřiteli.

„Zůstávám optimistou, že brzy najdeme vhodné řešení a nezopakujeme chyby minulosti. Hlavním cílem je, aby Řecko opět začalo hospodářsky růst," řekl před schůzkou Tsipras.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme