Ministři financí eurozóny odsouhlasili pomoc pro Irsko

Irsko potřebuje pomocnou ruku Evropské unie. Požádalo totiž o finanční pomoc ostatní země. Ministři financí států eurozóny s ní souhlasí. Dublin pomoc dostane.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Projevy krize v Dublinu

Projevy krize v Dublinu | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Minulý týden se spekulovalo, že Irsko požádá o pomoc, ale v evropských institucích všichni uklidňovali finanční veřejnost, že Irsko nemá dluhy a že mu peníze stačí až do příštího léta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bruselský zpravodaj ČRo Pavel Novák informoval o pomoci Irsku v Ranním Radiožurnálu

Na to, aby si Dublin pomoc vzal, tlačily hlavně velké země, jako třeba Německo, Francie, Velká Británie, protože právě jejich banky půjčily těm irským, a samozřejmě jim šlo o záchranu jejich investic.

Nyní tedy Irsko tomu tlaku povolilo a pomoc přijalo. Mělo by se jednat o částku přibližně do 100 miliard. Přesná výše se bude odvíjet od toho, jaká by měl irský parlament v úterý schválit úsporná opatření.

Podle eurokomisaře pro hospodářské a měnové záležitosti Olliho Rehna to bude půjčka přibližně na tři roky a bude do 100 miliard eur.

O pomoci Irsku rozhodli ministři financí eurozóny v neděli večer prostřednictvím telekonference. Rozhodnutí padlo v neděli večer. Uvidíme, až se veškeré burzy otevřou, jak na toto oznámení, že se v eurozóně opět něco děje, euro zareaguje. Asijské už nyní otevřené jsou,

Irsko nemá problémy s dluhy veřejných financí, jako třeba mělo Řecko, ale její banky nemají dostatek peněz na krytí úvěrů, které si vzaly.

Pavel Novák, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme