Mnohé evropské automobilky hlásí za poslední čtvrtletí větší zisky

Některým evropským automobilkám se v posledních čtvrtletích dařilo. Zisky měla větší část významných společností. Třeba Daimler vydělal v posledním kvartále o polovinu víc než loni touto dobou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automobilka. Ilustrační foto

Automobilka. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Společnosti Daimler k výraznému nárůstu zisku pomohl jednoznačně silný prodej nových modelů aut Mercedes, po kterých byla od července do září obrovská poptávka. V tomto období byl odbyt těchto luxusní vozů větší než 12 procent.

A miliardou eur k zisku přispěl i výnos z prodeje jeho podílu ve společném podniku s výrobcem Rolls-Royce. Tržby skupiny se zvýšily o 10 procent na více než 33 miliard eur.

Lepší hospodářský výsledek zaznamenal třeba i francouzský Peugeot Citroën. Tržby i zisk této společnosti ve třetím čtvrtletí meziročně výrazně vzrostly. K růstu firmě pomohla hlavně poptávka v Číně, která jí vynahradila slabý prodej na jiných trzích.

Společnost ale pracuje na ozdravení, vedení vymýšlí, jak citelně snížit náklady, což se už příznivě projevilo do celkového hospodaření. Podle analytiků bude tento výrobce i nadále čelit mnoha problémům, prý bude ještě velmi dlouho trvat, než začne vykazovat skutečné zisky.

V plusu skončily i další firmy

Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii se v září meziročně zvýšil o víc než 6 procent na téměř 1,25 milionu vozů. O trvalém oživení ale odborníci zatím nemluví. Třeba partner oddělení podnikového poradenství a řízení rizik společnosti EY Petr Knap připomíná slabší odbyt za srpen.

„Vezměme třeba slabší srpen, kdy nárůsty byly kolem dvou procent. Asi si budeme muset zvykat na velmi křehké oživení, které teď vidíme jak v růstech HDP, tak i v růstech některých sektorů ekonomiky. Ale samozřejmě buďme rádi za tak pěkné září,“ poznamenal.

A právě v září hlásily zlepšení téměř všechny velké evropské trhy - například Velká Británie, Německo, Francie, Itálie a Španělsko. Podobný vývoj někteří odborníci očekávají i za říjen.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme