Na evropských silnicích by do 35 let mohly jezdit jen elektromobily. Dotace plánuje i česká vláda

Do roku 2050 nechtějí mít země jako Německo a Velká Británie na svých silnicích auta, která vypouštějí emise. Na Pařížské klimatické konferenci OSN se k zastavení prodeje aut se spalovacími motory kromě evropských zemí přihlásily i některé americké státy. Na silnicích by tak za pětatřicet let mohly jezdit převážně elektromobily.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektromobily v dobíjecí stanici

Elektromobily v dobíjecí stanici | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: Český rozhlas

České řidiče zatím od koupě elektromobilu odrazuje vysoká cena. To chce změnit ministerstvo průmyslu a obchodu.

Jak už před časem Českému rozhlasu řekl náměstek ministra Eduard Muřický, chtějí v rámci Plánu čisté mobility zavést na koupi bezemisního vozidla dotace:

„Byl byl hrazen jen rozdíl mezi pořízením klasického vozu a vozu na elektřinu. Tento rozdíl by byl ne stoprocentně, ale částečně dotován.“

Podle šéfredaktora portálu Hybrid.cz Jana Horčíka budou do budoucna elektromobily na našem trhu výrazně levnější.

„Elektromobily nakonec převáží, protože se ukážou všechny jejich výhody – žádná hlučnost, možnost dobít si auto doma. Díky velké nabídce klesne nakonec i cena na přijatelnou hodnotu a člověk bude volit čistě ekonomicky,“ říká Hořčík.

Do vývoje alternativních pohonů chtějí ve velkém investovat i automobilky. Například americký Ford Motor chce vyrábět za pět let 40 procent elektromobilů a hybridních vozů. Honda letos na tokijském autosalonu představila novou generaci vozu na vodík.

Podle odborníků je ale výroba, přeprava a skladování vodíku nákladná. Za to elektrická infrastruktura je rozšířenější. Elektrická zásuvka je prakticky všude a dobíjet takové auto lze kdekoliv.

Už dnes je jisté, že některé státy bojují proti vysokým emisím. Například do centra Londýna budou moci v roce 2018 pouze auta, která zvládnout ujet alespoň 50 kilometrů čistě na elektřinu.

Luděk Hubáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme