Německá ekonomika se jen těsně vyhnula recesi. Oživení hlásí i Česko

Obavy odborníků, že německá ekonomika dále klesá, se nenaplnily. Největší evropské hospodářství v uplynulých třech měsících nepatrně vzrostlo, přesně o desetinu procenta. V předchozím kvartále se ale hrubý domácí produkt snížil. To znamená, že německá ekonomika se jenom velmi těsně vyhnula recesi. To je zásadní zpráva i pro Česko.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zahraniční obchod, export, ekonomika, strojírenství, auto

zahraniční obchod, export, ekonomika, strojírenství, auto | Zdroj: Reuters

Německá ekonomika není v takové kondici, jak by si přáli Němci i zástupci států, které s Německem obchodují.

Země se přesto podle předběžných údajů do recese nevrací, v meziročním srovnání její HDP rostlo o 1,2 procenta. Vývoj v posledním kvartále ovlivnila hlavně vyšší spotřeba domácností. Proti tomu se ale objevily důsledky ruských sankcí, které měly dopad na export.

Přehrát

00:00 / 00:00

Informace o aktuálním ekonomickém vývoji v eurozóně zjišťoval redaktor Jan Beneš

„Je evidentní, že se vyvíjí hůř, než jsme si mysleli, než si myslely německé významné instituce, nadnárodní instituce ještě na začátku tohoto roku,“ hodnotí německou ekonomiku viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl.

„Důvodů bude nepochybně víc. Je zkrátka oslabující exportní schopnost a možná něco takového, co jsme zažívali i my. Měkký faktor sentimentu teď v Německu působí silněji,“ dodává.

Na Německo má vliv také vývoj v eurozóně. Ta je pro německé firmy naprosto klíčovým odbytištěm, takže jakékoli změny v jiných státech mění vývoj i v Německu.

Ekonomika eurozóny ve třetím čtvrtletí vzrostla o dvě desetiny procenta. Výrazně jí ale pomohlo jen oživení ve Francii a konec velmi dlouhé hospodářské recese v Řecku.

Optimismus českých firem

Eurozóna je zásadní i pro české firmy, důležitou roli v českém vývozu mají všechny státy evropské osmadvacítky. Třeba loni skončil zahraniční obchod s těmito zeměmi s přebytkem přes 730 miliard korun. To bylo o 14 miliard korun víc než předloni.

Mezi hlavní obchodní partnery Česka patří právě Německo, následují Slovensko a Polsko. Například Mezinárodní měnový fond předpovídá letos eurozóně slabší růst. Velké české firmy ale nevidí ekonomický vývoj v příštích 12 měsících zcela černě.

„Pozitivně naladěno ohledně budoucnosti české ekonomiky je v tuto chvíli 58 procent dotázaných. Pro srovnání, před rokem to bylo jen 27 procent, takže ten optimismus opravdu roste,“ potvrzuje vedoucí partner transakčního poradenství společnosti EY Vladislav Severa.

Ve třetím čtvrtletí česká ekonomika meziročně rostla o 2,3 procenta. To je o něco méně, než čekali odborníci. Přesto to ale někteří z nich považují za slušný výsledek, který potvrzuje oživování hospodářství.

Vývoj hrubého domácího produktu v EU mezičtvrtletně 2009 - 2014 | Foto: ČTK

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme