Německý export slábne, negativní přesah Česko zatím nezaznamenalo

V srpnu se hodnota německého exportu dostala na nejnižší úroveň za posledních pět let. Německo je přitom hlavní obchodní partner českých firem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automobilka Porsche v Lipsku

Automobilka Porsche v Lipsku | Foto: Klára Stejskalová

Zpráva o poklesu výkonu německého dobrá rozhodně není, ale alarmující také ne. Analytici totiž část výrazného poklesu hodnoty exportu přičítají tomu, že část velkých průmyslových firem přesunula celopodnikové dovolené z července na srpen.

Tím vznikl z meziročního pohledu velký rozdíl, protože červenec byl navíc pro německý průmysl velmi dobrý.

„I bez těchto sezonních vlivů jsou ale vidět negativní trendy v německém zahraničním obchodě,“ potvrzuje hlavní ekonom společnosti Era Jan Bureš.

„Ty souvisejí se slabou spotřebou Itálie a Francie, dvou největších obchodních partnerů Německa v eurozóně. Z menší části se na tom podílí také rusko-ukrajinská krize.“

Rizika na jihu Evropy

Hospodářství eurozóny v posledních čtvrtletích rostlo podle odborníků kvůli tomu, že Evropská centrální banka dostala do oběhu více peněz. Jinak by ekonomika buď stagnovala, nebo dokonce klesala.

Například ekonom Petr Robejšek už dříve řekl, že nadále vidí hlavní rizika hlavně v jihoevropských zemích, které se dlouhodobě potýkají s dluhovou krizí:

„Zásadní problém těchto států, sice konkurenceschopnost, respektive konkurenceneschopnost, se tím nikterak neřeší.“

„Když se podíváme, že banky mají peníze vlastně zadarmo, a přesto se bojí je půjčovat, tak se musím ptát proč? A navíc se musím ještě ptát, proč se nenajde dost investorů, kteří by ty strašně levné kredity chtěli?“ táže se Robejšek.

Dopad na český trh zatím není znatelný

Německo je nejsilnější ekonomikou eurozóny a celé Evropy. Země je i největším obchodním partnerem Česka. Pokles německého vývozu by zatím neměl mít zprostředkovaně na zdejší trh citelný dopad.

„Zatím nevidíme tak zásadní pokles německých exportů, aby to bylo vidět v české poptávce, a v tuto chvíle žádný negativní přesah z Německa do Česka pozorovaný není,“ konstatoval i hlavní ekonom společnosti Era Jan Bureš.

„Nicméně pokud by negativní trendy v německém zahraničním obchodě a průmyslu přetrvaly, je to na zamyšlenou a ve 4. kvartále by se to v českém hospodářství odrazit mohlo.“

Zásadní pro zdejší firmy je, jak se povede německé ekonomice. Letošní rok zahájila růstem, ve druhém čtvrtletí ale klesla. V poslední době někteří ekonomové upozorňují, že by ekonomika mohla ve třetím čtvrtletí klesnout. To by znamenalo propad do recese.

mkp, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme