O zrušení pětiseteurovky ECB údajně rozhodne v květnu. Německo je proti

Evropská centrální banka (ECB) údajně už příští týden podnikne kroky ke zrušení pětiseteurové bankovky. Píše o tom agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaný zdroj z bankovního sektoru. Ve středu 4. května se sejde Rada guvernérů, na níž má podle tohoto zdroje padnout rozhodnutí o ukončení tisku bankovek, které by pak postupně vymizely z oběhu. Takový krok by mohl zvýšit napětí mezi ECB a Německem, které je pro zachování těchto bankovek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

500 euro pomůže k návratu domů

500 euro pomůže k návratu domů | Foto: dreamstime.com

Pětiseteurovka patří celosvětově k bankovkám s nejvyšší nominální hodnotou. Má zhruba pětinásobně větší cenu než nejhodnotnější americká bankovka – stodolarovka.

Díky vysoké hodnotě pětiseteurovky (v přepočtu asi 13 500 korun) je podstatně jednodušší shromažďovat hotovost.

Podle studie Evropské centrální banky z roku 2011 tuto fialovou bankovku nikdy nedrželo v ruce přes padesát procent lidí v Evropské unii a je využívána spíš pro účely spoření než k placení.

Evropská centrální banka proto tvrdí, že bankovku využívají často zločinci a militantní skupiny k financování svých aktivit. Bankovka si kvůli tomu vysloužila přezdívku Bin Ládin.

Podobně jako ECB se už dříve vyjádřil i Europol. V roce 2015 prohlašoval, že je potřeba vydávání bankovky zastavit, pokud se nepodaří napojení na radikální skupiny vyvrátit.

Kritici bankovky zdůrazňují, že pokud existují důvodná podezření, že pětiseteurovka slouží teroristům, měla by Evropská centrální banka zasáhnout. Jenže, jak tvrdí agentura Reuters, žádné oficiální údaje a studie o používání bankovky kriminálníky neexistují.

Přesun peněz na účty

Proti zrušení pětiseteurovky vystupuje Německo. Bankovka odpovídá hodnotě staré německé bankovky 1000 marek a je tak trochu v souladu s tradičními preferencemi Němců. Většina totiž podle německé centrální banky ještě stále upřednostňuje držení peněz v hotovosti před elektronickými účty.

Zrušení bankovky podle vedení německé centrální banky ve skutečnosti neomezí kriminální aktivity, ale zasáhne do osobních svobod lidí a sníží objem hotovosti v oběhu.

Zastánci bankovky také tvrdí, že její zrušení v podstatě znamená nepřímo nutit veřejnost v eurozóně shromažďovat peníze na účtech.

Podle agentury Reuters je nejpravděpodobnější, že se bude Evropská centrální banka snažit najít nějaký kompromis. Dá se prý předpokládat, že zastaví tisk od roku 2018. Bankovky však podle zdrojů agentury Reuters nepřestanou platit hned. Lidé prý dostanou dost času na jejich vyměnění.

ČRo, Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme