Odchod Řecka z eurozóny by podle Němců nemusel ohrozit její stabilitu

Odchod Řecka z eurozóny považuje německá vláda za možný scénář. Stabilitu prostoru, ve kterém se platí eurem, to prý neohrozí. Dosud se Německo obávalo, že by řecký návrat k drachmě mohl prohloubit ekonomickou krizi v dalších slabých státech eurozóny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá kancléřka Angela Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová | Foto: World Economic Forum, CC BY-NC-SA 2.0

Řada věcí se ale podle Berlína změnila. Situace v eurozóně je lepší, Portugalsko a Irsko jsou z nejhoršího venku.

Od roku 2012 funguje Evropský stabilizační mechanismus, který může rychleji pomoct členským zemím ve finančních problémech. Existuje také bankovní unie, která dohlíží na velké evropské banky.

To vše podle informací týdeníku Spiegel vede německou kancléřku Angelu Merkelovou a ministra financí Wolfganga Schäubleho ke změně dosavadní německé politiky.

Pokud v řeckých předčasných volbách na konci ledna zvítězí levicová strana Syriza, která odmítá splácet řecký dluh, může být návrat k drachmě jedním z možných řešení.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme