Piloti Air France budou celý týden stávkovat. Ruší se i lety do Prahy

Piloti francouzské letecké společnosti Air France ode dneška stávkují. Kvůli tomu se má zrušit šedesát procent letů. Jsou mezi nimi i některé pravidelné spoje z Paříže do Prahy a zpět. Stávka by měla trvat celý týden. Piloti nesouhlasí s plány na snižování nákladů a rozvojem dceřiné nízkonákladové společnosti Transavia.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Piloti společnosti Air France budou stávkovat

Piloti společnosti Air France budou stávkovat | Zdroj: Reuters

Kvůli stávce pilotů Air France je zrušený večerní let mezi Paříží a Prahou letadlem Air France. Informovala o tom mluvčí Letiště Václava Havla Eva Krejčí. S problémy musí cestující počítat i zítra.

„Na zítřek má tato společnost v letovém plánu celkem tři odlety a tři přílety do a z Paříže. Přičemž jeden přílet a odlet byl zrušený, jedná se o ranní linku. Na zítřek byla plánovaná také linka do a z Marseille, ta je také zrušená. Cestujícím doporučuji kontaktovat přímo společnost Air France, ať už se to týká údajů o jejich letu či řešení náhradního spojení,“ upřesnila Krejčí.

Air France potvrdila, že je schopna zajistit maximálně čtyřicet procent letů, na letištích se proto očekává velký zmatek a společnost už vyzvala cestující, aby svou cestu přesunuli a nebo si bezplatně letenku vyměnili.

Piloti nesouhlasí s politikou Air France, která chce nízkonákladovou společností Transavia konkurovat podobným společnostem z dalších zemí.

Část pilotů by měla přejít právě do nízkonákladové společnosti, ale za horších finančních podmínek, než mají u Air France. Proto jejich hlavní odborový svaz SNPL vyhlásil stávku.

Ztráta 20 milionů eur denně

Podle agentury Bloomberg přijde Air France až o 20 milionů eur denně. Francouzští piloti, palubní personál nebo letečtí dispečeři své požadavky často prosazují stávkami, tato je ale největší od roku 1998.

Hlavní odborový svaz pilotů vyzval své členy, aby vydrželi ve stávce až do 22. září nebo alespoň do 18. září. K podobnému protestu došlo na konci srpna, kdy stávkovali piloti německé nízkonákladové společnosti Germanwings.

Chtěli tak přinutit mateřskou Lufthansu, aby zachovala program předčasných odchodů do důchodu. Pilotům umožňuje odejít do penze v 55 letech a zároveň jim ponechává část mzdy. Obě stávky ukazují, že na trhu letecké dopravy je obrovská konkurence a aerolinky musí za každou cenu snižovat náklady.

Transavia Airbus A320 | Foto: Reuters

Jan Šmíd, Jaroslav Skalický, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme