Počet nebezpečných výrobků v EU roste. Rizikové jsou hlavně hračky a textil z Číny

Hračky a textil patří stále častěji mezi nebezpečné zboží. Ukazují to statistiky systému RAPEX, tedy systému rychlého varování na nepotravinové výrobky. Za poslední čtyři roky odhalili inspektoři na trhu pětkrát víc rizikových předmětů. Problémové a zdraví nebezpečné jsou nejčastěji věci vyrobené v Číně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Panenky

Panenky | Foto: Fotobanka Pixabay

Jedním z nejnovějších přírůstků v celoevropském systému rychlého varování RAPEX je plastová kytara ve tvaru červené jahody. Malé děti se při hře na tento hudební nástroj mohou zranit.

„Kryt v oblasti baterie se přehříval a uvnitř krytu se přehřívaly baterie. V tomto případě by dítě s touto hračkou mohlo utrpět popáleniny,“ popisuje mluvčí České obchodní inspekce (ČOI) Jiří Fröhlich.

Přehrát

00:00 / 00:00

Počet nebezpečných výrobků v EU roste. Rizikové jsou hlavně hračky a textil z Číny. Podrobnosti zjišťovala Barbora Kladivová

ČOI nahlásila tuto hračku do systému a výrobek zmizel nejen z tuzemských obchodů, ale i z regálů všech států evropské osmadvacítky.

Prodejci i čínskému výrobci teď hrozí až 50milionová pokuta.

Každým třetím výrobkem nahlášeným do RAPEXu je právě hračka. Podle ředitele Národního střediska podpory kvality Jana Taraby je situace na trhu vážná.

„Bohužel musím konstatovat, že situace není vůbec růžová. Za poslední čtyři roky je pětinásobný nárůst nebezpečných výrobků,“ upozorňuje Taraba.

Rizikové jsou hlavně předměty z Číny

ČOI letos nahlásila do systému rychlého varování 38 hraček a zapojila se také do mezinárodního systému PROSAFE na jejich bezpečnost.

„Průměr 3,5 hračky na jeden měsíc je rekordní číslo. Je to dáno především tím, že Česká obchodní inspekce v rámci tohoto projektu aktivně vyhledává nebezpečné hračky na českém trhu. Ale není to jenom Česká obchodní inspekce, jsou to i další podobné orgány státní správy v rámci celé Evropské unie,“ vysvětluje mluvčí ČOI Fröhlich.

Česká obchodní inspekce varuje mimo jiné před kytarou ve tvaru jahody | Foto: Česká obchodní inspekce

Státy Evropské unie nahlásily za letošní rok téměř 2500 podobně rizikových výrobků. Více než polovina z nich pochází z Číny. Druhou nejčastěji nahlášenou položkou do systému je textil.

„I tričko může obsahovat karcinogenní, alergenní látky chemického původu. Nevíme přesně, jak výroba proběhla. To tričko neprošlo ověřením třetí nezávislou stranou, akreditovanou laboratoří. Tyto nebezpečné věci se mohou v průběhu let podepsat a poté se projevit na spotřebiteli, který je užívá,“ podotýká ředitel Národního střediska podpory kvality.

Přehrát

00:00 / 00:00

Naše pravidla ochrany veřejného zdraví patří k nejpřísnějším na světě, zdůraznil v Ranním interview Radiožurnálu František Kotrba z ministerstva průmyslu a obchodu

Téměř desetina rizikových výrobků jsou elektrospotřebiče a motorová vozidla. Spotřebitelům můžou k bezpečnému nákupu pomoci mimo jiné značky kvality - třeba Bezpečná hračka, na textilu označení QZ nebo jedna z nejstarších značek Czech Made.

Přísná pravidla ochrany veřejného zdraví

Rostoucí počet odhalení nebezpečných výrobků podle Františka Kotrby z ministerstva průmyslu a obchodu potvrzuje zvyšování dovozu z rizikových oblastí i zvýšení efektivity výkonu dozoru orgánů nad trhem.

„Pravidla, která jsou v současné době nastavená, jsou podle našeho názoru dostatečná - ať už se jedná o evropské právní úpravy, ale i naše národní normy - a prováděcí vyhlášky patří v oblasti ochrany veřejného zdraví k nejpřísnějším na světě,“ řekl Kotrba v Ranním interview Radiožurnálu.

Jak připomněl, resort spolupracuje v oblasti kontroly nejen s Českou obchodní inspekcí, ale i s orgány ochrany veřejného zdraví.

mkp, Anna Jadrná, Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme