Podle EK by měli evropští rozpočtoví hříšníci platit pokuty

Rozpočtoví hříšníci v Evropě by už brzy měli za rozmařilý život platit. Po měsících diskusí dnes představí Evropská komise návrh sankcí. Země, která překročí hranici pro maximální dovolený schodek by podle Bruselu měla dostat vysokou pokutu. Ta má dosáhnout dvou desetin hrubého domácího produktu. Nejdůležitějším bodem návrhu je samotné zavádění sankcí, které má být automatické. To znamená, že by trest následoval ihned poté, co se nadměrný schodek objeví.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Pavel Novák

Na pokutu by nedošlo jen tehdy, kdyby proti ní hlasovala kvalifikovaná většina zemí Unie. Teď je postup opačný, trest pro hříšníka musejí ostatní státy nejdřív schválit. I proto nebyly sankce nikdy uplatněny.

Přehrát

00:00 / 00:00

O záměru Evropské komise pokutovat evropské rozpočtové hříšníky mluvil na Rádiu Česko ministr financí Miroslav Kalousek

„Pokuta mi z dosud předkládaných možností připadá jako rozumná varianta. Netýká se to jen států eurozóny, mělo by se to týkat všech států EU. I když pro státy, které nemají euro, pro to není právní podklad. Bude to proto jistě nabíhat ve dvou vlnách, nejprve ve státech eurozóny a potom v těch ostatních,“ říká český ministr financí Miroslav Kalousek a pokračuje:

„Je ale zřejmé, že maastrichtská kritéria, která v Evropské unii nahrazovala roli centrálního regulátora veřejných peněz, nejsou ani tak špatná, jako byla špatně interpretována a hlavně nedodržována. Má-li být v evropském prostředí rovnovážné makroekonomické prostředí, pak je nutné ta pravidla dodržovat a za jejich nedodržování musí být sankce.“

Česká republika zatím prosazovala na evropských fórech možnost dočasného pozastavení příspěvků z fondů EU, zatímco například Německo navrhovalo omezení či pozastavení hlasovacích práv.

Mezi Francií a Německem nepanuje shoda, jestli by se sankce měly zavádět v podstatě automaticky nebo ne.

„Naše pozice se kloní k automatu. Kdo nedodržuje pravidla, je automaticky sankcionován. Může se samozřejmě odvolat, je možný nějaký opravný prostředek, ale ex post. Diskutuje se lhůta na odvolání. Zatím se diskutuje deset dnů, to se většině zemí zdá jako krátká doba,“ uvádí Kalousek.

České republice sankce zatím nehrozí

„Pokud nedojde k nějakému posunu k mechanismu, který by mnohem přísněji vymáhal dodržování podmínek, je budoucnost eurozóny velmi nejistá. Za současného stavu nelze od Němců donekonečna požadovat, aby donekonečna financovali finanční nedisciplínu svých jižních sousedů,“ upozorňuje český ministr financí.

Česká republika má dluh ve výši 43,5 procenta HDP, hluboko pod průměrem EU. Schodek rozpočtu činí 5,7 procenta, což je lehce pod průměrem Evropské unie.

„Nyní nejsme v takové situaci, aby na nás případné pokuty dopadly. Česká republika nyní samozřejmě svými schodky překračuje kritéria, zavázala se ke konsolidaci a současná vláda konsoliduje ještě ambiciózněji a rychleji, než byl původní závazek. V okamžiku, kdy dosáhneme onoho závazku, pak se na nás začnou ona pravidla vztahovat a pokud se všechny následující vlády nebudou chovat finančně disciplinovaně a překročí měřená kritéria, dopadnou na ně sankce. Což je dobře, protože obava ze sankcí by je měla od takového chování odradit,“ dodává ministr financí Miroslav Kalousek.

Pavel Novák, Tomáš Pavlíček, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme