Podle Reuters Irsko jedná o čerpání ze záchranného fondu EU

Evropská unie ještě nedořešila zkrachovalé Řecko a na obzoru se objevuje další země, která možná bude potřebovat brzy záchranu. Podle agentury Reuters už Irsko jedná o finanční pomoci z nového stabilizačního fondu eurozóny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Projevy krize v Dublinu

Projevy krize v Dublinu | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Pro keltského tygra, který se dosud dlouhodobě pyšnil jednou z nejsilněji rostoucích ekonomik eurozóny, by to podle pozorovatelů byla ponižující situace. Irský ministr financí informaci vyvrací s tím, že jeho země má dost peněz minimálně do června příštího roku. Také Brusel popírá, že by jednal s Dublinem na toto téma.

Ekonomičtí analytici jsou vůči jejich vyjádření ale skeptičtí. Jen za poslední týden vzrostly Irsku úroky z půjček na rekordní hodnoty, protože investoři se bojí, že rozpočet zatížený záchranou bank se nepodaří dostat pod kontrolu.

Jen letos se očekává schodek ve výši třetiny HDP - nejvíc z celé Evropy. Právě tento tlak by mohl donutit irskou vládu k žádosti o pomoc, přestože má na chod země zatím dost peněz.

Katarína Brezovská, Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme