Pokles cen ropy způsobil další propad ruského rublu

S klesající cenou ropy nezadržitelně padá i ruský rubl. Ten v posledních dnech zaznamenal dramatický pokles vůči dolaru i euru. Ruské hospodářství a státní rozpočet dlouhodobě trpí závislostí na cenách ropy a plynu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rusko je po Číně druhý největší producent ocelových ropovodů a dokáže každý rok vyrobit nejméně tři miliony tun rour o velkém průměru, které jsou typické pro velké energetické projekty.

Rusko je po Číně druhý největší producent ocelových ropovodů a dokáže každý rok vyrobit nejméně tři miliony tun rour o velkém průměru, které jsou typické pro velké energetické projekty. | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Ruský rozpočet na letošní rok počítá s cenou kolem 50 dolarů za barel ropy. Federální vláda už teď hledá úspory, kde se dá a oznámila desetiprocentní snížení počtu úředníků ve všech resortech.

Ještě hůř jsou na tom ruské regiony, které hospodaří s hluboce deficitními rozpočty. Ruští ekonomové ale zůstávají optimisty.

Podle šéfa banky VTB24 Michaila Zadornova se pokles cen ropy v prvním pololetí zastaví a pak se ceny ustálí na 45 až 50 dolarech za barel.

Cena ropy by podle analytiků mohla spadnout až na 10 dolarů za barel

Číst článek

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme