Polská vláda oslabuje banky, varuje ratingová agentura Moody's

Polsko si vyslechlo další varování, tentokrát na hospodářské téma. Podle renomované mezinárodní ratingové agentury Moody's oslabuje vláda nebezpečně bankovní sektor.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Beata Szydlová

Beata Szydlová | Foto: Claude Truong-Ngoc, Wikimedia Commons CC-BY-3.0

Hlavní důvod pro varování je, že od února budou banky v Polsku platit zvláštní daň. Není to však důvod jediný.

V zemi byly svého času velmi populární levnější devizové hypotéky. Hodně Poláků se zadlužilo ve švýcarských francích, a když hodnota švýcarské měny loni vystřelila prudce vzhůru, dostali se do velkých finančních potíží.

Přehrát

00:00 / 00:00

O varování agentury Moody´s ohledně bank v Polsku informoval zpravodaj Vít Pohanka

Polský prezident nedávno předložil návrh zákona, který umožní převést hypotéky ve švýcarských francích na zloté, a to při kurzu výhodném pro dlužníky. Návrh je sice u dlužníků velmi populární, polské banky to však může stát desítky miliard zlotých.

Rozhodnutí nedávno zkritizoval třeba i šéf polské centrální banky Marek Belka. „Velká část bank, včetně těch polských, ponese obrovské ztráty, za které zaplatíme nejenom krátkodobě, ale střednědobě, v podobě zdražení úvěrů a destabilizace hospodářství. To je prostě špatně,“ řekl Belka v televizi TVN.

Dění v Polsku kriticky sleduje i další renomovaná agentura Standard & Poor's. Ta před několika dny v souvislosti s kroky konzervativní vlády snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Polska o jeden stupeň, z dosavadní známky A- na na BBB+.

Polská vláda si to k srdci příliš nebere. „Nevěřím ratingům, které jsou diktované ne ekonomickými a hospodářskými argumenty, ale politickými názory,“ reagovala premiérka Beata Szydlová.

Polští představitelé – kritizovaní třeba také za změny týkající se ústavního osudu nebo veřejnoprávních médií – mluví o koordinovaném útoku ze zahraničí. Jaké síly za ním stojí, však neuvádějí.

ČRo, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme