Polsko opouští společnost Chevron, odhady zásob břidlicového plynu byly příliš optimistické

Těžba břidlicového plynu v Polsku se komplikuje. Kontroverzní metoda získávání drahocenné energetické suroviny měla zemi zajistit nezávislost na ruských dodávkách. Jenže další těžařská společnost zjistila, že náklady jsou příliš vysoké a zisk nejistý.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výkladní skříní evropské těžby břidlicového plynu se mělo stát Polsko. VrtLE-2H v Łebieniu v roce 2011

Výkladní skříní evropské těžby břidlicového plynu se mělo stát Polsko. VrtLE-2H v Łebieniu v roce 2011 | Foto: Państwowy Instytut Geologiczny

Polsko opouští americký gigant Chevron, který měl v zemi těžit břidlicový plyn. Už dřív odešly společnosti Total, Exxon Mobile a Marathon Oil.

Průzkum totiž ukázal, že původní odhady výtěžnosti zásob skrytých v polských břidlicích byly příliš optimistické. Podmínky těžby by navíc byly složitější, než se čekalo.

Polská divize Chevronu „se rozhodla nepokračovat v činnostech v oblasti břidličného plynu v Polsku, protože tamní příležitosti již ze soutěže s jinými příležitostmi v celosvětovém portfoliu Chevronu nevychází příznivě,“ sdělila podle Reuters společnost v prohlášení.

Šéfové zahraničních firem si stěžují také na absenci jasné a přehledné vládní regulace. Odchod Chevronu je dalším náznakem, že břidlicový plyn Polsku energetickou nezávislost nezajistí.

Ekologická rizika

Proti těžbě se navíc na mnoha místech světa zvedla vlna kritiky. Lidé se bojí znečištění životního prostředí.

Plyn z břidlic se těží obvykle prostřednictvím hydraulického štěpení, takzvaného frakování. Při této metodě se plyn a ropa vázaná v horninách dostává ven pomocí stlačené tekuté směsi obsahující vodu, písek a chemikálie.

Zelení a ministři životního prostředí z nejrůznějších zemí se proto často staví proti těžbě břidlicového plynu. Naopak těžaři často mluví o potřebě hledání nových zdrojů fosilních paliv a ekologická rizika odmítají.

Například v USA nebo Číně už se ale plyn tímto způsobem získává. Čína má v břidlicových horninách největší prokázané zásoby plynu na světě. Jsou skoro dvojnásobné proti USA. Jedničkou v těžbě této suroviny ale zůstávají Spojené státy.

Břidlicový plyn - těžba | Foto: Michal Jindra

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme