Případná nezávislost Skotska bude mít přímý dopad i na výrobce místní whisky

Šest dnů dělí Skotsko od hlasování, které může rozhodnout o jeho nezávislosti. Podle nejnovějšího průzkumu je proti odtržení nejsevernější části Velké Británie 53 procent lidí, zbylá část je pro. Jestli se ale Skotsko rozhodne pro nezávislost, bude to mít dopady na export země. Konkrétně třeba na vývoz proslulé skotské whisky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Whisky

Whisky | Foto: Fotobanka stock.xchng

Firmy produkující whisky prý mají stovky důvodů, proč se bát. Dodnes neví, v jaké měně by se tento vývozní a velmi důležitý artikl obchodoval. Pro výrobce skotské whisky je proto zásadní členství ve Spojeném království, šesté největší ekonomice na světě.

Tím, že se Skotsko oddělí od Británie, můžou výrobci podle analytiků CNN přijít o jednotný trh. Podle odborníků se jim znesnadní a prodraží vývoz na trhy Evropské unie.

Výrobci whisky na zahraničních trzích loni prodali podle Asociace skotské whisky celkem 1,25 miliardy lahví. To je o dvě procenta více než předloni. Tržby z prodejů ale stagnovaly. Hodnota celkového vývozu lehce přesáhla čtyři miliardy liber, tedy více než 130 miliard korun, což je velmi podobná částka, jakou měli producenti skotské v předchozím roce.

Problémy bank

Oddělení Skotska od Británie může mít vliv i na finanční trhy. Podle Mezinárodního měnového fondu to může krátkodobě vyvolat nejistotu mezi investory. Trhy by k poklesu mohla přimět nejistota ohledně budoucích ekonomických kroků skotských politiků.

Rostoucí podpora kampaně pro nezávislé Skotsko už stačila částečně oslabit britskou libru a vyvolat obavy z odlivu kapitálu z Británie. Na trzích můžou být pod tlakem třeba akcie bank.

Banky prý nezávislému Skotsku nebudou příliš věřit. Některé bankovní domy nebudou mít podle kritiků schopnost si půjčovat. Navíc podpora bankovního systému nemusí být ze strany státu dostatečná. Hlavní část svých peněz chce proto ze Skotska do Londýna, jednoho z hlavních finančních center na světě, přesunout například Royal Bank of Scotland.

Referendum o nezávislosti Skotska na Velké Británii se blíží | Foto: ČTK/AP Peter Morrison

Skotsko | Foto: Český rozhlas

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme