Přírodní podmínky umožňují Norsku dělat si zásoby energie. Evropa by toho ráda využila

Většina energie, kterou Norové spotřebují, pochází z vodních elektráren. Jejich přírodní podmínky jim navíc umožňují dělat si i zásoby. Evropa by toho ráda využila a určité zásoby si v Norsku uložila i pro sebe.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Silniční infrastruktura je v Norsku dokonalá

Silniční infrastruktura je v Norsku dokonalá | Foto: Petr Burian

Green battery - tedy zelená baterie - to je jeden z plánů, který by to teoreticky mohl umožnit. Norsko má více než 900 vodních elektráren a tím pokryje 95 procent dodávek elektřiny pro celou zemi.

Evropští analytici si ale myslí, že by mohlo produkovat ještě víc. Norsko už dodává energii Nizozemsku, výměna obnovitelných zdrojů funguje i mezi ním a Švédskem a Finskem a plánuje se také propojení s Německem a Velkou Británií.

Přehrát

00:00 / 00:00

Evropa hledá nové obnovitelné zdroje energie, uvažuje i o vodních zásobách v Norsku. Více Pavlína Nečásková

To, že by se Norsko stalo záložním zdrojem energie pro celou Evropu, ale podle Martina Mikesky, energetického experta z Hnutí Duha, příliš reálné není.

„Předpokládám, že půjde o přečerpávací elektrárny. To bezpochyby může být jedním z řešení, které, pakliže půjde inženýrsky vyřešit tak, aby obstarávalo alespoň část Evropy, je zajímavou myšlenkou. Nebude možné spoléhat se na to, že by to bylo jediným řešením pro celou Evropu, která spotřebovává víc elektřiny, než je možné v norských nádržích uložit. To znamená, že Evropa bude hledat a určitě hledá i další řešení, jak elektřinu ukládat,“ říká Mikeska.

‚Evropa je pozadu‘

Německo má větrné elektrárny, Rakousko vyžívá jako zdroj energie Dunaj a Španělsko vyrábí solární elektřinu. Mikeska si myslí, že Evropa ale zůstala v celkovém ohledu pozadu za jinými světadíly.

„Pokud se podíváme na porovnání, jakou roli měla Evropa v počtu instalovaných čistých zdrojů zhruba před deseti lety z pozice globálního lídra, kdy z celkové světové kapacity se v Evropě nainstalovaly zhruba dvě třetiny, tak dnes jsem v EU zhruba na polovině. To znamená, že nás předběhli takové velmoce, jako jsou Spojené státy, Indie, Číny a řada asijských států, které se chopily čisté energetiky daleko ambiciózněji, a začíná být ten trh zajímavější u nich,“ dodává Mikeska.

Ani plán Green battery by tyto statistiky zřejmě nezměnil, i když zahrnuje vznik dalších vodních elektráren v Norsku a hlavně podmořských kabelů. Ne všichni jsou ale těmto plánům v severské zemi nakloněni. Bojí se třeba toho, že stavba další energetické infrastruktury a více zahraničních obchodů s elektřinou automaticky zvýší cenu energie doma. Nic z toho ale zatím není jisté. Očekává se, že Evropská komise předloží svůj plán na větší využití obnovitelných zdrojů do konce roku.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme