Průmyslová výroba v Německu klesla v srpnu o 4 procenta, nejvíc od krize v roce 2009

Německý průmysl zažívá nevídaný pád. V srpnu poklesla tamní průmyslová výroba oproti předešlému měsíci o čtyři procenta a zaznamenala vůbec nejhlubší pokles od počátku roku 2009, kdy vyspělý svět zažíval finanční a ekonomickou krizi. Německo je motorem ekonomiky Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Otevření nové výrobní linky sklárny AGC v Teplicích

Otevření nové výrobní linky sklárny AGC v Teplicích | Foto: Gabriela Hauptvogelová

Čtyřprocentní pokles průmyslové výroby v Německu byl výraznější, než čekaly i nejpesimističtější předpovědi. Ekonomové v anketě agentury Reuters odhadovali v průměru snížení produkce o 1,5 procenta a maximálně o tři procenta.

Propad vedl klíčový zpracovatelský sektor, jehož produkce se snížila o 4,8 procenta, z toho výroba investičního zboží klesla o 8,8 procenta. Produkce stavebnictví oslabila o dvě procenta, zatímco výkon energetiky mírně stoupl.

Přehrát

00:00 / 00:00

O posledních číslech průmyslové výroby v Německu mluvil odborník na evropskou ekonomiku z České spořitelny Jan Jedlička

Podle analytika Kanceláře pro Evropskou unii v České spořitelně Jana Jedličky stojí za poklesem průmyslové výroby v Německu několik negativních vlivů.

„Ten rozhodující a z dlouhodobého hlediska významnější je, že Německo zažívá útlum ekonomické aktivity. Určitě se tam do značné míry podílejí i sankce vůči Rusku. Ten druhý, který je spíše krátkodobý a v dalších měsících již nebude působit, je skutečnost, že v srpnu má velká část německých podniků celozávodní dovolené,“ vysvětluje.

U vlivu sankcí vůči Ruské federaci je podle analytika důležité rozlišit skutečný dopad aktuálních sankcí a očekávání.

„Dopad aktuálních sankcí nemusí být tak negativní, Německo do Ruska vyváží pouze nějaká 3 procenta svých exportů. Nicméně očekávání z vývoje sankcí určitě podvazuje investiční a obchodní aktivity německých průmyslníků. Takže to bych viděl spíš jako negativnější vliv,“ popisuje.

Analytik upozorňuje, že pokud by se potvrdilo, že srpnové číslo v Německu nebylo pouhé zakolísání, ale že se jedná o dlouhodobý trend, tak by to podle něj ovlivnilo i růstové vyhlídky české ekonomiky.

„Německo je pro ČR suverénně nejvýznamnějším obchodním partnerem, směřuje tam jedna třetina všech exportů. A česká ekonomika je silně závislá na exportech,“ upozorňuje.

Helena Šulcová, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme