Průzkumy před nedělním referendem v Řecku naznačují těsné výsledky

Už jen dva dny zbývají Řekům, aby se rozhodli, jakou možnost zvolí v nedělním referendu. Jde o přijetí, nebo odmítnutí podmínek mezinárodních věřitelů, za kterých může Řecko dostat další finanční pomoc. Ulice měst zaplavily plakáty se slogany Ano i Ne. Premiér Alexis Tsipras vyzval voliče, aby hlasovali Ne a podmínky odmítli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V ulicích Atén se objevily i plakáty vyzývající k hlasování ANO v referendu o přijetí nebo odmítnutí podmínek mezinárodních věřitelů

V ulicích Atén se objevily i plakáty vyzývající k hlasování ANO v referendu o přijetí nebo odmítnutí podmínek mezinárodních věřitelů | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Alexis Tsipras opět varoval Řeky, že když uzavře dohodu podle podmínek věřitelů, nebude to životaschopný dokument. Než aby to udělal, to prý raději odstoupí. Řecko by tak v září čekaly nové volby.

Ulice Atén už zaplavily plakáty s nápisy NE. Zřetelně méně je těch hlásajících ANO. Večer se v centru metropole sejdou demonstrace zastánců obou možností.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do referenda o přijetí nebo odmítnutí podmínek mezinárodních věřitelů zbývají Řekům dva dny, jak vypadá rozložení sil, zjišťoval v Aténách Pavel Novák

Podle posledních průzkumů jsou Řekové ohledně referenda rozdělení. Agentura GPO, jedna ze tří respektovaných společností pro výzkum veřejného mínění v Řecku, zjistila, že 47 procent voličů chce hlasovat pro přijetí požadavků tzv. trojky věřitelů a 43 procent proti.

Těsnější výsledek hlasování předpovídá i další průzkum, tam je rozdíl jen jedno procento. Opět ve prospěch přijetí podmínek půjčky. Agentuře Bloomberg ale vyšlo, že referendum vyzní naopak ve prospěch odmítnutí podmínek půjčky.

Podle zvláštního zpravodaje ČRo v Aténách je v ulicích cítit napětí kvůli nařízení vlády zavřít banky, omezit výběry z bankomatů na 60 eur denně a zákaz plateb a převodu peněz do zahraničí.

„Lidé sice stále trpělivě čekají ve frontách, ty se ale prodlužují. Také tady trošku rozvířilo klid prohlášení jednoho z poradců premiéra Tsiprase, který tisku řekl, že banky otevřou, až bude dohoda s věřiteli. Což ale vůbec nemusí být v pondělí, jak slibovala vláda,“ upozorňuje zpravodaj.

Řecké banky mají hotovost jen do pondělí

Šéfka řecké bankovní asociace Luka Katseliová dva dny před referendem oznámila, že řecké banky mají hotovost jen do pondělního rána. Další vývoj podle ní bude záviset na postupu Evropské centrální banky (ECB).

Řecké banky jsou od pondělí zavřené, protože ECB jim odmítla zvýšit objem nouzového financování. Hotovostní rezerva, kterou mají řecké banky k dispozici, činí v současné době pouze miliardu eur (zhruba 27 miliard korun).

Kdo vlastní řecký dluh | Foto: ČTK

Plakáty v ulicích Atén vyzývající k hlasování Ne v referendu o přijetí, nebo odmítnutí podmínek mezinárodních věřitelů | Foto: Pavel Novák

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme