První splátka dorazí MMF do tří dnů, potvrdil řecký ministr financí

Řecký ministr financí Janis Varoufakis potvrdil, že jeho země splatí Mezinárodnímu měnovému fondu svůj dluh. Zhruba 13 miliard korun prý dostane organizace od Atén do 9. dubna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký ministr Janis Varoufakis potvrdil úmysl Řecka splatit dluh MMF

Řecký ministr Janis Varoufakis potvrdil úmysl Řecka splatit dluh MMF | Zdroj: Reuters

Ministr financí Varoufakis jednal s šéfkou Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeovou o řeckých reformách. Na schůzce potvrdil, že Atény dluh splatí a oznámil termín první splátky.

"Ujištění ministra, že první splátka dorazí do 9. dubna, vítám,“ uvedla Lagardeová v krátkém prohlášení po schůzce. Efektivní spolupráce je podle ní v zájmu všech.

"Naše vláda je reformní. Změny jsme slíbili našim lidem. Mít možnost probrat chystané reformy s šéfkou Mezinárodního měnového fondu byl důležitý krok," uvedl po schůzce Janis Varoufakis.

Řecko muselo požádat o finanční pomoc Mezinárodní měnový fond a Evropskou unii kvůli hrozícímu státnímu bankrotu. Eurozóna však výplatu nedávno pozastavila, aby vyhodnotila reformní plány Atén.

Ministři financí zemí eurozóny budou znovu jednat 8. a 9. dubna. Je ale nepravděpodobné, že se podaří dosáhnout dohody. Další šanci Atény dostanou na dalším jednání, které je stanoveno na 24. dubna.

Pokud Řecko další pomoc nezíská, dojdou mu podle odhadů peníze na konci dubna.

Petra Novotná, Lenka Krejcarová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme