Putin vidí v krizi příležitost. Ruští podnikatelé si ale stěžují

Evropská unie se chystá přijmout další sankce proti Rusku kvůli pokračující podpoře války na Ukrajině a tamních proruských separatistů. Kreml proto, podobně jako v roce 2008, připravil protikrizový program. Prezident Vladimir Putin vidí v krizi velkou šanci na strukturální změnu ruského hospodářství. Podnikatelé s ním nesouhlasí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Porcelánka pokračuje ve výrobě díky velké tradici

Porcelánka pokračuje ve výrobě díky velké tradici | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Putin doufá, že se díky krizi postaví na vlastní nohy ruské zemědělství i lehký průmysl. V těchto odvětvích je země fatálně závislá na dovozu, který se ale kvůli sankcím a propadu rublu velmi prodražil.

Velcí podnikatelé a oligarchové ale prezidentův optimismus nesdílí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dopadu sankcí mluvil s ruskými podnikateli zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín

„Pozitivní je pouze jediné - je jasné, že bude zle. Jak dlouho to bude trvat, to závisí na nás. A nahrazení dovozu vlastní výrobou? S 30tiprocentním úrokem, za který vám banka půjčí peníze, nikdo do takového rizika nepůjde. Musíme si uvědomit, že co do složitosti problémů jsme se ocitli zpět zhruba v letech 93 až 95,“ řekl hliníkový král Oleg Děripaska.

Ruská centrální banka v obavách z inflace na podzim zvedla základní úrokovou sazbu na 17 procent, což podrazilo nohy většině podnikatelů a podstatně zvýšilo objem nesplácených úvěrů. Oleg Děripaska kroky centrální banky a vládních ekonomů nechápe.

„Jsou to mimozemšťané, kosmonauti. Až Rusko postaví vlastní vesmírnou stanici, mělo by tam vyslat centrální banku a ty ekonomy, kteří předpovídají zářné zítřky. Z kosmu snad budou mít na naši ekonomiku lepší výhled.“

Orientace na Čínu

Ruská vláda hledá spásu v orientaci na východní trhy, především na Čínu. Pro řadu ruských odvětví jako je například textilní průmysl, je ale čínská konkurence zhoubná.

Pohřbít může například i tradiční výrobu porcelánu, která je konfliktem na Ukrajině přímo ohrožena.

„Veškerý kaolin odebíráme z východní Ukrajiny, v Rusku nemáme žádnou vlastní těžbu. A z Ukrajiny ho kvůli bojům přestali dovážet. Máme ještě zásoby na pár měsíců, ale pak nevíme, co bude,“ popsala situaci porcelánky v Petrohradě její ředitelka Ina Sokolovová.

Dodala, že si není jistá, jestli porcelánky krizi přečkají. Glazury nakupují v Německu, jiné se totiž pro jejich porcelán z technologických důvodů nehodí. Pád rublu ale dovoz barev zdražil o 100 procent.

„Pokaždé nám říkají, že složitější už to nebude, a ono nakonec je. Možná, že tohle ještě není úplná katastrofa, spíš její začátek.“

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme