Řecká vláda na poslední chvíli dodala seznam reforem požadovaný eurozónou

Řecko zveřejnilo nástin seznamu chystaných reforem, jehož odevzdání je podmínkou prodloužení úvěrového programu. Odpoledne se k seznamu mají v telefonické konferenci vyjádřit ministři financí zemí eurozóny. Podle páteční dohody euroskupiny je soupis podmínkou čtyřměsíčního prodloužení programu úvěrové pomoci pro zadlužené Řecko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký premiér Alexis Tsipras se těší důvěře Řeků

Řecký premiér Alexis Tsipras se těší důvěře Řeků | Zdroj: Reuters

Krajně levicový a nacionalistický kabinet slibuje zlepšit boj s korupcí, s pašeráky tabáku i paliva, efektivnější výběr daní a také vyšší daně pro bohaté. Vláda se chce zaměřit i na pomoc nezaměstnaným a lidem v materiální nouzi s bydlením a zdravotní péčí.

Pro vládu to ale nebude jednoduché, protože strana Syriza, která vyšla vítězně z nedávných voleb, slibovala změnu. Řekové ale nemohou jen tak přestat se škrty a úspornými opatřeními. Dá se čekat, že se řecká vláda alespoň pokusí volit takové reformy, které pro ni budou z ideologického hlediska aspoň trochu přijatelné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Řecko čeká na rozhodnutí, jestli jeho plán reforem stačí na prodloužení záchranného programu. Více o tématu zpravodaj Ondřej Houska

Podle komentátora Lidových novin Jana Macháčka, premiér Alexis Tsipras jen stěží vybalancuje to, co slíbil voličům, s tím, co po něm chce eurozóna:

„Ten, kdo rozhoduje, je věřitel. Dlužník je ve slabší pozici, pokud nechce ze spolku odejít. Takže na jedné straně jsou řečtí voliči, kterým bylo něco slíbeno a na druhé straně jsou německé politické zájmy, kde zase panují velké obavy z nárůstu euroskeptických stran, pokud by se Řekům něco povolilo.“

Podle předsedkyně německé parlamentní frakce Křesťansko-sociální unie Gerdy Hasselfeldtové je potřeba řecké návrhy důkladně zvážit, Athény musí zachovat klíčová úsporná opatření a reformy.

„Nepřistoupíme na špatný kompromis. Můžeme Řecku pomoct, ale naše solidarita závisí na tom, jestli Athény budou pokračovat v provádění úsporných reforem,“ říká Hasselfeldtová.

Řecký seznamu úsporných opatření dnes mají předběžně vyhodnotit ministři financí zemí eurozóny. Plnohodnotný seznam reforem má být schválen do konce dubna.

Ondřej Houska, Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme