Řecko musí přidat v reformách. Další peníze ale dostane

Řecko musí přidat v reformách. Po řecké vládě to požaduje Evropská komise, Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond. Zástupci těchto institucí v Athénách hodnotili, jak zadlužení Řekové plní úsporná opatření. Výměnou za ně dostala země na pokraji bankrotu na jaře mezinárodní půjčku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecko

Řecko | Foto: Emanuel Macoun

Řecká vláda dělá pro snížení obrovského rozpočtového schodku hodně. Zástupci mezinárodních institucí Athény pochválili za sražení státního deficitu. „Řecké vládě se docela dobře daří snižovat rozpočtový deficit. Jen za letošek ho má snížit zhruba o 6 procent HDP, což je precedentní výkon v době poklesu ekonomiky,“ komentuje situaci Ondřej Houska ze zahraniční redakce Českého rozhlasu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Řecku sleduje Ondřej Houska ze zahraniční redakce Českého rozhlasu

V jiných oblastech ale Řekové nejsou tak úspěšní. Socialistické vládě se totiž nedaří omezit přezaměstnanost v různých státních podnicích a agenturách. Ekonomika by taky potřebovala uvolnit omezení, která se týkají svobodného podnikání. Podle některých odhadů by to zvýšilo výkon řeckého hospodářství skoro o pětinu.

„Jedná se hlavně o otevření uzavřených profesí, což se v Řecku týká zhruba 70 oblastí jako jsou lékaři, právníci, energetika, doprava a podobně,“ vysvětluje Houska.

Tomáš Pavlíček, Ondřej Houska, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme