Řecko navrhuje, že bude dluhy splácet v závislosti na stavu ekonomiky

Řecký ministr financí navrhl řešení sporu s eurozónou, který se týká pokračování řeckého záchranného programu. Janis Varufakis plán představil v rozhovoru pro dnešní vydání britského deníku Financial Times. Řecko by podle něj mělo své dluhy splácet jen v závislosti na tom, jak se bude dařit jeho ekonomice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecko (ilustrační foto)

Řecko (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Když řecká ekonomika poroste, Atény by splácely větší část dluhu. Když bude růst slabý, splátky by byly podle ministra nižší.

Třeba podle odhadů Evropské komise nebo mezinárodních finančních institucí se má řecké hospodářství v příštích letech skutečně začít zlepšovat.

Stejný návrh už také před časem předložil Mezinárodní měnový fond a představili ho i někteří nezávislí ekonomové v Bruselu nebo v Berlíně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Řecko chce splácet dluhy podle toho, v jakém stavu bude jeho ekonomika. Detaily zjišťoval zpravodaj v Bruselu Ondřej Houska

Ministr Varufakis zdůraznil, že hledá dohodu výhodnou pro celou Evropu.

„Můj vzkaz našim německým přátelům a vlastně všem Evropanům je tento: nežádáme příliš, nechceme vyvolávat žádné spory. Chceme uzavřít dohodu výhodnou pro všechny. Takovou, která minimalizuje náklady pro běžného Evropana. Ne pro Řeky, nebo pro Němce, ale aby to bylo výhodné pro všechny Evropany,“ řekl.

Podle něj je kompromis nutný, pokud se má Řecko někdy postavit na vlastní nohy a pokud by země eurozóny měly své peníze dostat zpět. Varufakis se také zavázal k dodržování rozpočtového přebytku, i když nižšího než podle původních plánů.

ECB chce prý odejít z Trojky. Skupinu kritizuje Řecko i další země eurozóny

Číst článek

Změny v záchranném programu by ale musely jednomyslně schválit ostatní země eurozóny. Jejich příští schůzka je za 10 dní.

Řecko a eurozóna mají podle expertů na dohodu už jen několik týdnů, jinak hrozí chaotický řecký bankrot a možná jeho odchod z měnové unie.

Ondřej Houska, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme