Řecko v návrhu reforem vyšlo vstříc eurozóně. Chce zvýšit daně a omezit výdaje

Řecká vláda odeslala zástupcům eurozóny návrh reforem, kterými je podmíněná finanční pomoc Aténám. Program dnes začne ve zrychleném řízení projednávat řecký parlament, kterému ho ještě ve čtvrtek v noci předložila vláda. Zemi podle návrhu údajně čeká prudký nárůst daní, zásah do penzijního systému a výdajové škrty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký premiér ALexis Tsipras

Řecký premiér ALexis Tsipras | Foto: Jean-Francois Badias | Zdroj: ČTK

Podle informací řeckých médií kabinet nabízí podle všeho zdaleka největší ústupky za celou dobu vyjednávání s mezinárodními věřiteli.

Balík reforem, které mají řeckému státu vynést nebo ušetřit v přepočtu kolem 325 miliard korun, podrobí analýze pracovní skupina na úrovni náměstků ministrů financí, jejich spolupracovníků a také činitelů Evropské komise a Evropské centrální banky.

Od programu se budou odvíjet také všechna zákonná opatření, které bude muset řecký parlament přijmout zřejmě už v sobotu nebo nejpozději v neděli, kdy se má konat summit zemí eurozóny a poté i celé Evropské unie.

Náznaky toho, že Řecko čekají další roky nepříjemných ekonomických úsporných opatření, se začaly probírat na internetových sociálních sítích, kde účastníci diskuzí často netají rozčarování nad nečekaným rozuzlením situace.

Česko se nebude podílet na sanaci řeckého dluhu, ujistil Sobotka

Číst článek

Řecko chce zachovat tři sazby daně z přidané hodnoty, ale na drtivou většinu služeb se bude vztahovat ta nejvyšší, tedy 23 procent.

V penzijním systému se mají prakticky okamžitě zrušit předčasné odchody do důchodu, případně se mají tvrdě penalizovat. Věk pro odchod do důchodu se posune na 67 let, při splnění minima 40 odpracovaných let na 62 let.

Od příštího roku se mají snižovat výdaje na obranu - v roce 2016 o 200 milionů eur, v roce 2017 dokonce o dvojnásobek.

Kdo vlastní řecký dluh | Foto: Český rozhlas

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme