Řecko zváží poslední Junckerův kompromisní návrh na řešení krize

Řecko podle ministra financí Janise Varufakise neuhradí dlužnou částku Mezinárodnímu měnovému fondu. Atény ale podle něj stále doufají, že se s mezinárodními věřiteli nakonec dohodnou. Kabinet řeckého premiéra Alexise Tsiprase zřejmě ještě zváží poslední nabídku Evropské komise na řešení dluhové krize. Návrh předložil Tsiprasovi šéf unijní exekutivy Jean-Claude Juncker dnes v noci. Tsiprasova první reakce přitom byla odmítavá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecko, dluh, ekonomika, finance, půjčka, bankrot, euro, peníze

Řecko, dluh, ekonomika, finance, půjčka, bankrot, euro, peníze | Zdroj: Reuters

Ke změně postoje přiměl řeckého premiéra zřejmě tlak ze strany některých členů jeho vlády a také situace po nuceném uzavření bank.

Řecký deník Kathimerini napsal, že Tsipras už informoval Brusel, že nabídku zvažuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

MMF podle řeckého ministra financí dlužnou částku nedostane. Situaci v Řecku sleduje zvláštní zpravodaj Pavel Novák

Věřitelé například slevili z požadavků zavést jednotnou daň z přidané hodnoty 23 procent pro hotely, snížili ji na 13 procent.

Po Tsiprasovi předseda Evropské komise chce, aby se k přijetí podmínek písemně zavázal a pak přesvědčoval voliče, aby v nedělním referendu řekli podmínkám ano.

Na podporu přijetí věřitelského plánu se v centru řecké metropole sejde večer demonstrace příznivců dalších úsporných opatření a setrvání Řecka v eurozóně.

Řecký záchranný program o půlnoci vyprší, země bude poprvé po pěti letech bez pomoci

Číst článek

Řekové i dnes chodí k bankomatům, fronty se ale nevytváří. Vybírají si denní penzum 60 eur z řeckých účtů. Cizinci, kteří mají účty za hranicemi, nebo i Řekové, kteří si stihli zařídit zahraniční účet, si mohou vybrat více.

„Žádná hysterie tu vidět není. Dokonce bych řekl, že v ulicích je méně lidí i aut. Je to proto, že řecká vláda rozhodla, že do neděle musí být městská hromadná doprava zadarmo. Metro je tak nacpané k prasknutí,“ říká zvláštní zpravodaj v Řecku Pavel Novák.

Před sídlem Řecké národní banky v centru Atén čekalo několik desítek nespokojených důchodců | Foto: Reuters

Řecká vláda ale pamatovala i na lidi, kteří nemají platební karty, ani internetové bankovnictví. Zítra se má otevřít tisíc poboček různých bank, kam si tito lidé budou moci přijít pro svých 120 eur v hotovosti. Které banky se otevřou, zatím není jasné.

Podle průzkumů některých novin by v nedělním referendu o přijetí podmínek mezinárodních věřitelů dostal vládní tábor – Tsiprasova radikální levice Syriza, její partneři a také ultrapravicový Zlatý úsvit dohromady přibližně 47 procent z požadovaného množství více než poloviny voličů, kteří by se museli referenda zúčastnit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Záchranný program pro Řecko končí. Předseda Evropské komise se ovšem ještě snaží situaci zachránit. Téma pro komentátora Milana Slezáka

Druhý tábor vedený tradičními stranami jako je Nová demokracie nebo socialistický PASOK by mohl získat přibližně 32 procent.

Ani jedna ze stran by tak neměla většinu, spojence budou muset hledat mezi menšími stranami.

Řecký premiér o víkendu přerušil jednání s věřiteli a podmínil dohodu referendem, které se bude konat tuto neděli.

Eurozóna poté zamítla další prodloužení záchranného programu pro Řecko, který má vypršet už dnes.

Evropská centrální banka (ECB) navíc přestala zvyšovat nouzové financování (ELA) pro řecké banky, což Atény přinutilo finanční ústavy na týden uzavřít.

Turisty situace v Řecku sice překvapila, ale s problémy se nepotýkají

Číst článek

Očekává se, že Řecko dnes neuhradí Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) splátku zhruba 1,6 miliardy eur (téměř 44 miliard korun).

V takovém případě prý šéfka fondu Christine Lagardeová hodlá okamžitě po skončení úředních hodin ve Washingtonu informovat výkonnou radu fondu, že se Atény nacházejí v prodlení.

Řecko by se tak mohlo stát první vyspělou ekonomikou, která včas nesplatí půjčku od MMF. Zařadilo by se mezi země jako Zimbabwe, Súdán či Kuba.

Pavel Novák, Ondřej Houska, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme