Reklama v Rusku dál láká na české jogurty a sýry, zboží tam nesmí

Světelné panely, billboardy a letáky zcela zbytečně vyzývají obyvatele Ruska k nákupu českého mléka a sýrů. Jejich vývoz zhatily tuzemským mlékařům ruské sankce. Gigantická marketingová podpora prodeje zatím stála téměř padesát milionů korun. Peníze se měly začít vracet už letos na podzim.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finská mlékárna Valio pracovala až do minulého měsíce na dvě směny, aby uspokojila ruskou poptávku po sýrech, máslu a dalších mléčných výrobcích

Finská mlékárna Valio pracovala až do minulého měsíce na dvě směny, aby uspokojila ruskou poptávku po sýrech, máslu a dalších mléčných výrobcích | Foto: Fotobanka RGBStock

„Pro nás to jsou vlastně vyhozené peníze,“ řekl předseda Českého svazu mlékárenského Jiří Kopáček.

Půdu českým mlékařům v Rusku připravoval Českomoravský svaz mlékárenský v čele s předsedou Jiřím Kopáčkem poprvé.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kampani českých mlékařů v Rusku natáčela redaktorka Hana Mikulincová

„Teď je absurdní, že nám po Moskvě a po Petrohradě visí billboardy na české mléčné výrobky a až do konce října nám probíhají inzerce, které jsme už nemohli zastavit, a zboží tam prostě nemáme,“ poznamenal Kopáček.

Reklama se objevuje v lifestylových časopisech, v časopisech o potravinách i v běžném tisku.

„Zajímavé je, že třeba 28. července jsme distribuovali 400 tisíc brožur o českých mlékárenských výrobcích na křídovém papíře. Tyhle peníze by se měly začít vracet, a bohužel teď se to neděje,“ dodal Kopáček.

Tříletou kampaň zahájil svaz loni v červenci. Z peněz od Evropské komise, českého státu a od mlékáren na ni zatím šlo 47 milionů korun.

„Rusko byl a bude rizikový partner“

Do Ruska plánovala vyvážet své výrobky celá řada mlékáren. Tvarohový program tam chtěly například představit Polabské mlékárny Poděbrady. Sýry měl zase pro Rusko připravený závod TPK Pribina v Přibyslavi.

„Měli jsme do budoucna velmi ambiciózní plány, ale Rusko bylo, je a bude vždycky velmi rizikový partner a to, co se děje, pokládáme prostě za podnikatelské riziko,“ řekl jednatel Pribiny Oldřich Obermaier.

Se svým pomazánkovým máslem chtěla do Ruska prorazit choceňská mlékárna.

Ukrajinský prezident Porošenko podepsal zákon o sankcích proti Rusku

Číst článek

„Rozhodujeme se, co s tím dál. Jestli ten projekt pozastavíme, nebo přesuneme investice na jinou destinaci, máme tam možnost Ukrajiny, uvidíme,“ uvedl ředitel mlékárny Pavel Marek.

Ruské sankce jsou vyhlášené na rok. Jak dlouho budou platit ve skutečnosti platit, se však dá jen těžko odhadovat.

Českým mlékařům v souvislosti s nimi hrozí velké ztráty tržeb i obrovská konkurence z ostatních států Evropské unie, které by mohly zahltit tuzemský trh svými výrobky.

Hana Mikulincová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme