Ruské ministerstvo financí uvolní na záchranu rublu devizové rezervy

Ruská vláda se všemi prostředky snaží zmírnit propad rublu. Ministerstvo financí oznámilo, že použije své devizové rezervy. Ty tvoří sedm miliard dolarů. Dolar a euro po této zprávě začaly oslabovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský premiér Dmitrij Medvěděv, ministr hospodářství Alexej Uljukajev i guvernérka Centrální banky Elvíra Nabiullinová si od současných opatření slibují stabilizaci kurzu ruské měny.

„Rubl je teď podle všech parametrů ekonomiky a stavu platební bilance podhodnocený, někdy se tomu říká, že je přeprodaný. Návratu k základnímu kurzu si ale vyžádá určitý čas,“ uvedla Nabiullinová. Statistický úřad oznámil, že meziroční inflace dosáhla v polovině prosince téměř deseti procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reakci ruské vlády na pád měny přiblížil zpravodaj ČRo Martin Dorazín

Pád rublu pro běžné Rusy znamená, že se jim znehodnocují vklady. Řada z nich se je proto rychle snaží převést do eur nebo do dolarů.

To má ovšem svá úskalí – pokud se vládě podaří stabilizovat kurz ruské měny, prodělají. Spolehlivá rada neexistuje. Předpovídat, jak se situace bude vyvíjet, je velmi těžké.

Kromě těchto starostí se pád měny může projevit také na dostupnosti hypoték nebo na problémech lidí s jejich splácením. No a také na zdražení všeho zboží s komponenty dováženými ze Západu.

Prezident Vladimir Putin se ke krizové situaci vyjádří zítra na tiskové konferenci v Kremlu.

Martin Dorazín, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme