Rusko chce zmírnit své potravinové embargo vůči Maďarsku a Řecku

Rusko hledá evropské spojence. Nachází je v Maďarsku a v Řecku. Vůči těmto státům chce zmírnit své embargo na dovoz potravin. Obě země jsou podle Ruska z ekonomického hlediska slabým článkem Evropské unie. A obě k Rusku vzhlížejí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

jogurty, mléčné výrobky v prodejně

jogurty, mléčné výrobky v prodejně | Foto: Eva Odstrčilová

Rusové loni zakázali dovoz masa, ovoce, zeleniny a mléčných výrobků ze zemí Evropské Unie a Spojených států. Udělali to jako reakci na sankce, které Spojené státy a Evropská unie uvalily na Rusko kvůli jeho roli v ukrajinské krizi.

Následky ale silně pociťují ruští spotřebitelé. Spolu s tím, jak prudce oslabil rubl a jak kvůli levné ropě klesají příjmy ruského státu, klesá kupní síla lidí. Zboží je drahé a je ho málo.

Proto se stále častěji objevují návrhy, aby stát pomáhal těm chudším. A v několika místech už existuje cosi jako systém potravinových lístků. Nebo přímá materiální pomoc domácnostem, která se zaměřuje na základní potraviny.

Včera podle agentury TASS prohlásil ruský ministr hospodářského rozvoje Alexej Uljukajev, že hledá cesty, jak zmírnit embargo na dovoz z Maďarska a Řecka.

Ministr řekl, že hledá možnosti, které by byly ve shodě s pravidly Světové obchodní organizace. Protože není možné stanovit výjimky pro jednotlivé země.

Možné řešení je podle něj v procesních a daňových mechanismech. Zároveň dodal, že nemůže vyloučit, že se Rusko částečně rozhodne pro jednostranná opatření.

Rusko si Maďarsko s Řeckem vybralo proto, že obě země jsou z ekonomického hlediska slabým článkem Evropské unie. A obě k Rusku vzhlížejí.

Sklad mražené zeleniny přímo v mrazírně. Je tu mínus 21 °C | Foto: Petr Kološ

Řecko při vyjednávání s věřiteli zároveň jednalo s Čínou a Ruskem o možné formě pomoci - popisované jako obchodní spolupráce nebo zahraniční investice. Dá se říci, že se tato jednání snažilo používat jako páku na evropské partnery.

Maďarsko patří k hlasitým odpůrcům západních sankcí vůči Rusku. Maďarský premiér Viktor Orbán dokonce obvinil některé evropské představitele, že se snaží Rusko kvůli Ukrajině izolovat.

Ekonomické problémy Řecka ani Maďarska nijak ale s ruským embargem nesouvisí. Proto ani možnost vyvážet do Ruska bez omezení, nemůže mít zásadní vliv na hospodářství těchto zemí.

Z hlediska ruského trhu jsou navíc exportní schopnosti Maďarska a Řecka tak malé, že to ruští spotřebitelé výrazně nepocítí. Dopady by proto zmírnění embarga vůči těmto dvěma zemím mělo jen politické.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme