Sankce pro rozpočtové hříšníky potvrdí EU příští týden

Evropská unie chce předejít tomu, aby se další země eurozóny vydaly řeckou cestou. Příliš rozmařilým státům Unie mají za jejich vysoké rozpočtové schodky hrozit tvrdé sankce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto

Peníze. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Konkrétně se o tom v Lucemburku radili unijní ministři financí, kteří tvoří takzvanou „operační expertní skupinu" pod vedením předsedy Evropské rady Herman van Rompuy.

Zatím jde hlavně o sankce pro státy eurozóny. Evropská Komise navrhla pokuty pro ty země, které překročí maximální rozpočtový schodek, který je v Paktu stability a růstu stanovený na tři procenta HDP. Nebo pokud překročí zadlužení ve výši šedesáti procent HDP.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Novák mluvil na Rádiu Česko o sankcích EU vůči nedisciplinovaným státům.mp3

V takovém případě by měly státy platit pokutu ve výši dvou desetin procenta svého HDP na účet Evropské komise. Týkalo by se to států, které se schodkem nebo dluhem nebudou dlouho nic podnikat. Ukládání sankcí nemá být automatické.

Po zjištění vyššího dluhu či schodku má být ještě lhůta šesti měsíců, kdy může stát podniknout opatření. Pokud nic nepodnikne, přijdou sankce. Například Česko a Slovensko ale byly pro to, aby se sankce ukládaly automaticky a nerozhodovala o nich Rada ministrů, ale ukládala je přímo Evropská komise.

Sankce se nemají týkat jen zemí eurozóny ale všech členů EU. I když teď se jedná hlavně o země eurozóny, protože mohou táhnout euro ke dnu. Problémy má nyní Irsko, Portugalsko, mluví se i o Španělsku a Itálii. V budoucnu se plánují sankce i pro země mimo eurozónu. Ty by neskládaly peníze za pokuty na účet a ale nedostaly by peníze z unijních fondům ve výši dvou desetin procenta HDP.

Expertní komise pod vedením Hermana van Rompuye se na toto téma sešla naposledy. Teď už se budou řešit pouze technické detaily. Definitivní posvěcení tohoto systému sankcí má padnout příští týden na unijním summitu, který bude ve čtvrtek a v pátek v Bruselu.

Pavel Novák, Václav Sochor, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme