Sankce za rozpočtovou nekázeň nebudou v EU automatické

Sankce za překročí tříprocentní hranici rozpočtového schodku, na kterých se včera shodli ministři financí EU, nebudou automatické. Země, která se dostane do deficitu bude mít šest měsíců na nápravu a teprve pokud během této doby neudělá potřebné kroky, nastoupí sankční mechanismus.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euromince

euromince | Foto: Evropská komise

„To je docela férové, ale přísné pravidlo, protože v parlamentní demokracii je těžké během půl roku něco změnit. Parlament musí velmi rychle schválit drastická opatření, což velmi dobře ukáže vůli země řešit situaci,“ myslí si ekonom Raiffeisenbank a exministr financí Pavel Mertlík.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nových rozpočtových pravidlech v EU mluvil ekonom Raiffeisenbank a exministr financí Pavel Mertlík

„Já tomu rozumím tak, že po půl roce přicházejí sankce automaticky a možností obrany je to, že by většina členských zemí posléze hlasovala proti. Je tam tedy možnost zpětného majoritního veta,“ dodal Mertlík.

Současně zdůraznil, že nejde o hotovou věc, ale o součást procesu. „My jsme dosud žili v situaci, kdy nějaké sankce platily, ale v praxi nebyly vůči významným zemím, například Německu nebo Francii, uplatňovány. Teď je otázka, zda se tyto země začnou chovat jinak.“

V tuto chvíli podle Mertlíka sankce za výši zadlužení a nebo za příliš vysoké schodky státního rozpočtu v podstatě nikomu nehrozí.

„Samozřejmě jsou země, které budou mít obrovské deficity, například Irsko by mohlo mít schodek až 30 procent HDP. V tomto případě ale není důvodem špatné hospodaření, ale zhroucení bankovní soustavy. Jde tedy o to, jakým způsobem se bude dluh měřit. Evropská komise a další instituce mají připravit nové definice toho, co to je deficit,“ uvedl ekonom Raiffeisenbank.

Podobná opatření i pro Česko

Veškerá opatření se zatím týkají jen eurozóny. Do prosince se ale čeká i návrh opatření, která by zahrnovala tresty pro rozpočtové hříšníky ze zbytku Evropy, včetně České republiky. Mertlík očekává, že budou v podstatě stejná, pouze začnou platit o něco později.

„Česká republika má momentálně deficity, které tříprocentní hranici překračují, ale podobně jsou na tom kvůli recesi téměř všechny evropské země. Mimořádná situace už ale postupně končí a jde o to, aby se země připravily na situaci, kdy v Evropě bude mnohem pomalejší růst a přesto je třeba hospodařit s vyrovnanými veřejnými financemi,“ řekl Mertlík.

Českým problémem podle něj je, že při pomalém ekonomickém růstu a velmi rychlém růstu objemu starobních důchodů se bude deficit udržovat stále poměrně vysoký. Nezbytné budou proto další reformy a také zvyšování daní.

Igor Maňour, Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme