Schůzka poslední šance má zachránit rozpočet EU na příští rok

Poslední možnost k vyřešení sporu o výši rozpočtu Evropské unie na příští rok mají členské státy sedmadvacítky a Evropský parlament. Probíhá totiž jednání „poslední šance“, které může najít kompromis mezi požadavky europoslanců a možnosti členských zemí. V případě nedohody hrozí Unii rozpočtové provizorium.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: Emanuel Macoun

Europoslanci si představují navýšení rozpočtu oproti letošku o více než 6 %. Některé členské státy, v čele s Velkou Británií ale trvají na ani ne polovičním zvýšení částky. V době škrtů a omezování výdajů se jim zvyšování rozpočtu zdá jako nemorální a nemožné.

Evropský parlament chce také větší podíl na rozhodování o penězích a vytvoření takzvané „evropské daně“, ze které by se rozpočet plnil i bez ohledu na hospodářskou kondici jednotlivých států.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání o rozpočtu EU pro rok 2011 sleduje zpravodaj ČRo při evropských institucích Pavel Novák.

Pokud se zástupci členských zemí s představiteli parlamentu nedohodnou, bude se Unie řídit rozpočtovým provizoriem, což by patrně otřáslo eurozónou a markantně by utrpěla celá pověst Unie směrem k okolnímu světu.

Rovněž by nebyly prostředky ani na nově tvořenou evropskou diplomatickou službu, ale ani na celounijní dohledové orgány, které měly bdít nad bankami, pojišťovnami a trhy s cennými papíry.

Unijní rozpočet pro nadcházející rok by pak musel být znovu předěláván a s konečnou platností by mohl být schválen až v lednu, respektive únoru 2011.

Milan Kopp, Pavel Novák, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme