Slováci mají už dost europiva. Roste popularita minipivovarů

8. června  2014 v 12:15  
Slováci začali objevovat výjimečnost malých pivovarů. Ilustrační foto - Foto: Fotobanka Stock.xchng

Slováci začali objevovat výjimečnost malých pivovarů. Ilustrační fotoFoto: Fotobanka Stock.xchng

„Tohle už se nedá pít,“ říká si čím dál víc Slováků, když v hospodě odloží půllitr. A zakládají vlastní pivovary. Většina nejprodávanějších pivních značek na Slovensku patří zahraničním vlastníkům a piva se podobají jedno druhému. Scénář je podobný jako v Česku. Zákazníci znechucení takzvaným europivem začínají vařit pivo sami. Slovenské minipivovary měly oproti českým pomalejší nástup. V poslední době se jim ale daří.

„Nejdřív to bylo v nějakých malých kuchyňských hrncích, potom chlapi sehnali ze školky stolitrový hrnec, to už bylo lepší. Potom jsme si řekli: ‚Piva stále málo, pojďme to rozjet ve větším‘,“ říká Oto Malý. 

Je jedním ze šesti společníků, kteří založili pivovar v malém městečku Stupava. Blízkost Bratislavy se vyplatila, a dnes už jejich pivo čepují i některé restaurace v centru hlavního města. 

 

O rostoucí popularitě minipivovarů na Slovensku natáčel zpravodaj Českého rozhlasu v Bratislavě Vojtěch Berger

Vložit na svůj web

„Když člověk nabízel kamarádům, tak jim chutnalo. Všichni se ptali, proč to nezkusíme. Potom jsme to zkusili spočítat a skočili do toho,“ dodává Malý. 

Podobný byznyspříběh vyprávějí i otec a syn Riškovi ze Senice.  

„Máme hospodu, která funguje už 21 let. Europivo nám přestalo chutnat, tak jsme si řekli, že začneme vařit pivo,“ říká Riška. 

Začínali doma v hrnci, pak investovali do technologie. Co Riškovi uvaří, to se u nich v hospodě taky vypije. 

Technologie jsou často české. Ilustrační foto - Foto: archiv Prahy 11

Technologie jsou často české. Ilustrační fotoFoto: archiv Prahy 11

Jak senický, tak stupavský minipivovar mají společný oficiální rok založení 2013. Minipivovary na Slovensku zažívají svůj boom teprve v poslední době a je jich něco přes 30. 

V porovnání s víc než dvěma stovkami českých minipivovarů je to málo. I tak ale začíná být pivovarnická mapa Slovenska pestrá. Stoupají i nároky zákazníků restaurací. 

Některé minipivovary i malé pivovary na Slovensku taky využívají české know how.  

Ať už při stavbě pivovarské technologie, nebo přímo při výrobě piva, když zaměstnají českého sládka nebo výrobního ředitele. 

Autor:  Vojtěch Berger  (vob)
 

Nové články v rubrice

Tipy

« »
Mobilní aplikace Zprávy ČRo - Foto: Michal Jindra

Číst nás můžete

i když nejste u počítače

 
Program ČRo Sport - Foto: Michal Jindra

Program streamu ČRo Sport

Na webu vysíláme přímé přenosy

 

Ekonomický servis

Devizové kurzy

EUR 27,030
USD 24,253
GBP 35,608

Platnost od 25.05.2016

Všechny kurzy

Základní sazby

2R Repo 0,05 %
Diskontní 0,05 %
Lombardní 0,25 %

Podrobnosti

Index PX

Závěrečný 25. 5. 2016890,28
Změna vůči 25. 5. 20160 %

Podrobný graf

Vybrané české akcie

Název Akt. kurz (Kč) Změna (%) Objem (tis. Kč)

Další akcie

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2016 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace