Slováci mají už dost europiva. Roste popularita minipivovarů

Slováci začali objevovat výjimečnost malých pivovarů. Ilustrační foto - Foto: Fotobanka Stock.xchng

Slováci začali objevovat výjimečnost malých pivovarů. Ilustrační fotoFoto: Fotobanka Stock.xchng

„Tohle už se nedá pít,“ říká si čím dál víc Slováků, když v hospodě odloží půllitr. A zakládají vlastní pivovary. Většina nejprodávanějších pivních značek na Slovensku patří zahraničním vlastníkům a piva se podobají jedno druhému. Scénář je podobný jako v Česku. Zákazníci znechucení takzvaným europivem začínají vařit pivo sami. Slovenské minipivovary měly oproti českým pomalejší nástup. V poslední době se jim ale daří.

„Nejdřív to bylo v nějakých malých kuchyňských hrncích, potom chlapi sehnali ze školky stolitrový hrnec, to už bylo lepší. Potom jsme si řekli: ‚Piva stále málo, pojďme to rozjet ve větším‘,“ říká Oto Malý. 

Je jedním ze šesti společníků, kteří založili pivovar v malém městečku Stupava. Blízkost Bratislavy se vyplatila, a dnes už jejich pivo čepují i některé restaurace v centru hlavního města. 

 

O rostoucí popularitě minipivovarů na Slovensku natáčel zpravodaj Českého rozhlasu v Bratislavě Vojtěch Berger

Vložit na svůj web

„Když člověk nabízel kamarádům, tak jim chutnalo. Všichni se ptali, proč to nezkusíme. Potom jsme to zkusili spočítat a skočili do toho,“ dodává Malý. 

Podobný byznyspříběh vyprávějí i otec a syn Riškovi ze Senice.  

„Máme hospodu, která funguje už 21 let. Europivo nám přestalo chutnat, tak jsme si řekli, že začneme vařit pivo,“ říká Riška. 

Začínali doma v hrnci, pak investovali do technologie. Co Riškovi uvaří, to se u nich v hospodě taky vypije. 

Technologie jsou často české. Ilustrační foto - Foto: archiv Prahy 11

Technologie jsou často české. Ilustrační fotoFoto: archiv Prahy 11

Jak senický, tak stupavský minipivovar mají společný oficiální rok založení 2013. Minipivovary na Slovensku zažívají svůj boom teprve v poslední době a je jich něco přes 30. 

V porovnání s víc než dvěma stovkami českých minipivovarů je to málo. I tak ale začíná být pivovarnická mapa Slovenska pestrá. Stoupají i nároky zákazníků restaurací. 

Některé minipivovary i malé pivovary na Slovensku taky využívají české know how.  

Ať už při stavbě pivovarské technologie, nebo přímo při výrobě piva, když zaměstnají českého sládka nebo výrobního ředitele. 

Autor:  Vojtěch Berger  (vob)

Nové články v rubrice

Tipy

« »
Program ČRo Sport - Foto: Michal Jindra

Program streamu ČRo Sport

Na webu vysíláme přímé přenosy

 
Mobilní aplikace Zprávy ČRo - Foto: Michal Jindra

Číst nás můžete

i když nejste u počítače

 

Ekonomický servis

Devizové kurzy

Všechny kurzy

Základní sazby

Podrobnosti

Index PX

Podrobný graf

Vybrané české akcie

Další akcie

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2016 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace