Slováci nezakážou 'kazítka' výrobků, nikdo neprokázal jejich existenci

Zákon proti takzvaným kazítkům slovenští poslanci projednávat nebudou. Novela měla zakázat výrobcům a prodejcům instalovat do výrobků součástky, které záměrně zkracují jejich životnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

energetické třídy

energetické třídy | Foto: European Commission Audiovisual service

Nikdo zatím jejich existenci neprokázal, ale poslanec vládního Smeru chtěl takzvaná kazítka rovnou zakázat zákonem. Podle Otto Brixiho totiž tyto součástky úmyslně znehodnocují zboží.

„Je jedno, jestli jsou to softwarové instalace nebo součástky, ale existují důkazy, že takovéto předměty se v elektronických výrobcích nacházely. To nemůže nikdo popřít," říká poslanec.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slovensko nezakáže takzvaná kazítka výrobků. Spor o fiktivním problému zaujal zpravodaje Petra Vavroušku.

Novelu zákona ale slovenský parlament projednávat nebude. Poslanci si prý nechtěli utrhnout ostudu před veřejností, Brixiho návrh tak nakonec nepodpořili vedle opozice ani jeho kolegové z vládní strany.

Existenci tajemných součástek neodhalila ani Slovenská obchodní inspekce. Jak v médiích poznamenal jeden z odborníků, jejich zákaz by se rovnal zákazu výskytu Yettiho na slovenských horách.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme