Slovenská vláda projedná postup vůči eurovalu

Slovenská vláda dnes projedná postup vůči takzvanému eurovalu. Plán finančních garancí, který by měl v budoucnu pomáhat oslabeným státům eurozóny, teď stojí na mrtvém bodě právě kvůli Slovensku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ján Figeľ (KDH), Iveta Radičová (SDKU-DS), Béla Bugár (Most-Híd) a Jozef Mihál (SaS).

Ján Figeľ (KDH), Iveta Radičová (SDKU-DS), Béla Bugár (Most-Híd) a Jozef Mihál (SaS). | Zdroj: ČTK

Nová slovenská premiérka Iveta Radičová kvůli tomu včera jednala i v Bruselu.

První vystoupení v zahraničí a hned je Iveta Radičová pod velkým tlakem. Musela v Bruselu vysvětlovat složité tahanice ze slovenské politiky.

Bývalý premiér Robert Fico v květnu slíbil, že se Slovensko ochranného valu zúčastní. V Bruselu to brali jako závazné ano, jenže Fico nechal podpis dohody až na novou pravicovou vládu, která byla k projektu eurovalu od začátku skeptická.

Radičová zatím neřekla, jestli její kabinet euroval projektu podepíše. Kdyby to ale vláda neudělala, znamenalo by to podkopání důvěry nejenom ve Slovensko, ale i v celou eurozónu. Původně dal Brusel Slovensku lhůtu na podpis eurovalu do prvního července. Teď se mluví o konci měsíce.

Vojtěch Berger, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme